Verkeersschool Frank Massop groeit met de tijd mee

 Hij vindt het wel mooi, herinneringen ophalen uit die ‘goeie ouwe tijd’. Frank Massop, al bijna 33 jaar eigenaar van de gelijknamige verkeersschool, leste zelf nog voor een bedrag van 42 gulden per uur. “Toen hadden leerlingen gemiddeld zo’n twintig lessen nodig. Tegenwoordig kost een rijles 60 euro en dat is echt niet het enige dat is veranderd.”

Tekst & foto’s: Alain Schepers

Voor de verkeersschool aan de Koningsweg in Winterswijk staat een vijftal rode bolides te blinken. Binnen zit een aankomend bestuurder in de rijsimulator virtuele lessen te volgen. Boven in het leslokaal worden de leerlingen voorbereid op het theorie-examen.
De rijschoolhouder heeft in drie decennia duizenden Winterswijkers aan het felbegeerde roze papiertje - inmiddels plastic
pasje - geholpen. “Als ik ooit met pensioen ga, dan ga ik een boek schrijven over al mijn belevenissen. Een baan als rij-instructeur heb ik nooit geambieerd, maar toen ik er bij toeval inrolde, bleek het toch het mooiste vak wat er is. Vooral jonge mensen de kennis en vaardigheden bijbrengen om ze - letterlijk - de weg op te helpen, geeft mij nog altijd veel voldoening.” Verkeersschool Frank Massop verzorgt niet alleen auto-rijopleidingen, maar alle mogelijke rijopleidingen. Van brommer en tractor tot vrachtwagen met oplegger.

 

Minder gevoelFrank Massop - leerling in simulator.jpg
Frank ziet in de praktijk dat veel ouders van leerlingen een verwachtingspatroon hebben dat gebaseerd is op hun eigen ervaringen van vaak een kwart eeuw geleden. “Vroeger belde je naar de rijschool, maakte een afspraak, volgde twintig lessen en deed examen. Het principe is hetzelfde, maar er is veel veranderd.
Jonge mensen van nu hebben minder gevoel voor autorijden. Schakelen is vaak erg lastig. Dat is een van de oorzaken waarom het gemiddelde aantal lessen dat nodig is voor een rijbewijs nu op 45 ligt.”

Die stijging zit ‘m deels ook in de steeds complexer wordende auto’s. Een gemiddelde auto heeft veel meer opties en mogelijkheden dan vroeger. “Belangrijke oorzaak is natuurlijk ook het verkeer, dat complexer en drukker is geworden.”

Wachttijd voor examen`
Ook organisatorisch is er het een en ander veranderd. “De wachttijd voor een examen is ruim vier maanden. Dat betekent dat je het examen al aanvraagt als de leerling er nog niet klaar voor is. Je gaat ervan uit dat hij of zij de stijgende lijn kan voortzetten. Onder druk van de ouders wordt er in aanloop naar het examen minder gelest, omdat ze er al 30 lessen op hebben zitten. Op die manier komen ze niet goed aan de start van het examen, met alle gevolgen van dien.”

Ook het leren schakelen kost tijd. “Maar als iemand dat lastig vindt, kun je het rijbewijs ook in een automaat halen. Over een paar jaar zijn er alleen nog maar automaten. Handgeschakelde auto’s zijn een uitstervend ras. Haal eerst je rijbewijs in een automaat. Als je dat in ‘the pocket’ hebt, kun je altijd nog kiezen om ook voor handgeschakeld te gaan.”

Kijk voor meer informatie op: www.frankmassop.nl.

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward