Bitcoin:

digitaal goud of oplichting?

Bitcoin. U hebt er vast al wel iets over gehoord. Er wordt veel over gesproken op feestjes en in de media. De één gelooft in de gouden toekomst van bitcoin, de ander vindt het oplichting of een energieslurpende betaalmethode voor criminelen. De redactie dook in de materie.

Tekst: Alain  Schepers   |   Foto’s: Pixabay

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta. Deze digitale munt bestaat sinds 2009. Bitcoin is gebaseerd op een code die beheerd wordt door een netwerk van tienduizenden computers wereldwijd. Het is een zogenoemd decentraal systeem. Dus bitcoin wordt niet beheerd door een overheid, een centrale bank of een bedrijf. Dat maakt dat bitcoin niet zonder limieten kan worden bijgedrukt. Het bitcoin-netwerk bestaat uit computers die worden gebruikt om transacties te verifiëren en nieuwe bitcoins te creëren. Bitcoin is gebaseerd op blockchain-technologie. Dit betekent dat alle transacties worden vastgelegd in een openbaar grootboek dat voor iedereen toegankelijk is.

Waar komt bitcoin vandaan?

Bitcoin zag het levenslicht in 2009. In 2008 werd een whitepaper gepubliceerd, waarin bitcoin werd beschreven. Het was een reactie op de financiële crisis. De paper is geschreven door Satoshi Nakamoto. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie hij of zij is. Wetenswaardig is dat 1 bitcoin bestaat uit 100 miljoen ‘Satoshi’s’, of kortweg ‘Sats’.

Wat is de waarde van bitcoin?

De waarde van bitcoin is 0. Althans, de intrinsieke waarde. Bitcoin is digitaal en heeft op zichzelf geen waarde. Omdat mensen vertrouwen hebben in bitcoin is de waarde de laatste jaren flink gestegen. De waarde van deze digitale valuta is erg volatiel. Met andere woorden: de waarde schommelt enorm. Op het moment van schrijven is een bitcoin 27.500 euro waard. Op 1 januari 2023 was dat 15.400 euro. Als mensen geen vertrouwen meer hebben in een valuta, is deze waardeloos. Dat geldt net zo goed voor bitcoin als voor de euro of dollar.
 
Wat is bitcoin minen?

Net als goud en olie worden bitcoins gedolven. Dat gebeurt volledig digitaal. Speciale computers kraken een code. Als dit lukt, dan wordt deze ‘miner’ beloond met bitcoins. Het bijzondere van bitcoin is, dat de te kraken code steeds moeilijker wordt naarmate er meer computers deelnemen aan het mining-proces. Als er minder computers minen, wordt de opdracht eenvoudiger. Zodoende wordt er gemiddeld elke tien minuten een block gemined.

Wat is de beloning voor het minen van een block?

De beloning voor het ‘ontginnen’ van een block bedraagt momenteel 6,25 bitcoin. Elke tien minuten komen er dus 6,25 bitcoins bij op de wereld. Bitcoin werkt met cycli van steeds vier jaar. Elke volgende cyclus wordt de beloning van de miners gehalveerd. In 2024 gaan we naar een volgende cyclus. De beloning voor miners is dan nog 3,125 bitcoin per gedolven block. Vier jaar later wordt dat weer gehalveerd. Dit betekent dat ergens rond het jaar 2140 de laatste bitcoin wordt gemined.
 
Hoeveel bitcoins zijn er?

In het bitcoin-protocol is vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Dat staat vast. Geen regering, geen CEO of geen dictator die daar verandering in kan brengen. Dit zorgt ervoor dat bitcoin nauwelijks onderhevig is aan inflatie.

Is bitcoin slecht voor het milieu?

Het minen van bitcoins vergt energie. De rekenkracht die nodig is om de code van een nieuw block te kunnen kraken, is met de stijgende populariteit van bitcoin flink gestegen. Hoe meer rekenkracht er nodig is, hoe meer energie de computers nodig hebben. Bitcoin is verantwoordelijk voor ongeveer 0,5% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Bitcoin-miners maken veel gebruik van schone energie. Al bijna 60% van de gebruikte energie is ‘schone energie’. De sector is innovatief. Zo wordt er gemined met energie die wordt gewonnen uit de warmte van vulkanen, methaan van vuilnisbelten en van energie die wordt opgewekt bij het affakkelen van gas in de olieindustrie. Daarnaast wordt er veel gebruikgemaakt van windenergie, waterkracht en zonne-energie.
 
Kun je betalen met bitcoin?

Ja, dankzij het Lightning Netwerk kun je op steeds meer plekken betalen met bitcoin. Een groeiend aantal bedrijven ontwikkelt software waardoor het steeds eenvoudiger wordt om af te rekenen met bitcoins. Dit zorgt met name voor een enorme vooruitgang voor minder ontwikkelde landen, waar veel mensen geen bankrekening hebben.
 
Waar kan ik bitcoin kopen?

Er zijn heel veel zogenaamde exchanges waar je bitcoins en andere cryptomunten kunt kopen. In Nederland kun je terecht bij bedrijven met een registratie bij de Nederlandse Bank. De bekendste zijn Bitvavo en BLOX. Het kopen van bitcoin of andere cryptomunten is vergelijkbaar met het kopen van aandelen.
 
Word je rijk van bitcoin?

Als je het antwoord op deze vraag zou weten… Het kan twee kanten op. Tegenstanders zien bitcoin het liefst verdwijnen. Bitcoin-bezitters speculeren nu al hardop van prijzen van 500.000 tot 1 miljoen euro per bitcoin en soms nog meer. Of dat reëel is? De toekomst zal het uitwijzen.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward