Feyenoordsupporter

reist zijn club overal achterna

Meester, succes zondag!” “Winnen morgen hè?” De opmerkingen van leerlingen aan het adres van hun docent (bedrijfs)economie Mark Langewouters (1978) zijn niet van de lucht als we de trappen van het Gerrit Komrij College oplopen. Mark, sinds 2004 woonachtig in Winterswijk, geniet er zichtbaar van. Zo’n 10.000 kilometer per seizoen reist hij zijn club Feyenoord achterna, het grootse gedeelte met het openbaar vervoer.

Tekst & foto: Wim Ruesink   |   Foto: Wim Ruesink

Naast zijn voorliefde voor Feyenoord heeft Mark ook een zwak voor voetbalclub Helmond Sport, waarvoor hij radioverslag via het internet doet. De liefde voor Helmond Sport is wel te verklaren, omdat Helmond de geboorteplaats van Mark is. Maar Feyenoord dan? “Die liefde is ontstaan tijdens het voetbalkijken op tv thuis met mijn ouders en broer. Als kind heb je geen benul welke club bij jou uit de buurt komt en toen is mijn voorkeur voor Feyenoord ontstaan. Later kwam ik erachter dat veel klasgenoten voor PSV waren, uit de buurt dus.”

Mark bezoekt alle uit- en thuiswedstrijden van Feyenoord in de competitie en in Europees verband sinds seizoen 1985-1986. “Ik heb een zogenaamde Diamond-kaart waarmee ik altijd verzekerd ben van een ticket. Als Feyenoord Europa ingaat, probeer ik ook altijd wat cultuur op te snuiven. Zo ben ik in prachtige steden als Wenen en Parijs geweest. De finale van de Conference League vorig jaar in Tirana was ook een heel mooie belevenis, helaas zonder beker. De verste buitenlandse reizen als Feyenoord-supporter waren naar Kiev en Istanbul.”

Trein

Bij wedstrijden in de Nederlandse competitie reist Mark zoveel mogelijk met de trein. Hij heeft een abonnement waarmee hij voor een vast bedrag onbeperkt kan reizen in het weekend. “Bij doordeweekse wedstrijden pak ik de auto, anders kom je veelal niet meer op tijd in Winterswijk.” Wel is het passen en meten voor hem, omdat hij de wedstrijden van Helmond Sport ook zoveel mogelijk wil bijwonen. “Ik ben weleens op vrijdagavond naar Veendam-Helmond Sport geweest en op zaterdag naar Roda JC-Feyenoord, beste afstanden.”

Gevraagd naar zijn favoriete Feyenoord-spelers, komt hij uit bij John de Wolf en József Kiprich. “Niet alleen vanwege hun voetbalkwaliteiten, maar vooral omdat het culthelden van de club zijn geworden.” Een kampioenschap van Feyenoord zou voor Mark de kers op de taart zijn. “Zeker als je de club altijd volgt, is een kampioenschap het allermooiste. Worden ze binnenkort kampioen, dan zou dat voor mij de vierde keer zijn dat ik dat meemaak.”

Quizmaster

Hoewel Mark helemaal gek is van voetbal, is het niet zijn enige liefhebberij. “Ik wilde vroeger quizmaster worden, was idolaat van Willem Ruis met zijn Sterrenshow. Ik heb alle tv-afleveringen in mijn bezit.” En hoewel hij geen quizmaster is geworden, is hij wel eens met een goocheltruc - een andere hobby van hem - op televisie geweest bij Man Bijt Hond. “Ook op schoolavonden kom ik soms op het toneel met een goocheltruc.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward