Inge Klein Gunnewiek

Van lokaal naar provinciaal

Er valt veel te kiezen bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023. Voor Winterswijkers die er een lokaal gezicht bij willen hebben helemaal. Elders in deze uitgave treft u twee Winterswijkse BBB’ers aan en daarnaast vindt u bij D66 en de PvdA Winterswijkers op de lijst. Bij de VVD staat op plek 5 ook een bekend politiek gezicht: Inge Klein Gunnewiek. Oud-raadslid en oudwethouder namens deze partij in Winterswijk.

Tekst: Wim Aalderink | Foto: Pip Erken

Geboren in ons mooie SKB, getogen in Lichtenvoorde, middelbare school in Groenlo, IVA Business School in Driebergen en na een aantal jaar buiten de Achterhoek al weer heel wat jaren een echte Winterswijkse. Het ondernemerschap is Inge Klein Gunnewiek met de paplepel ingegeven. Vader was makelaar, opa aannemer, terwijl oma de boerderij runde. En dus koos Inge ook voor het ondernemerschap als zelfstandig belastingconsulent. “Al snel kwam ik erachter dat er geen business netwerk voor vrouwen bestond, dus heb ik dat zelf maar opgezet: ‘She Business’.”

Daarnaast was ze actief als penningmeester van voetbalvereniging Trias. Dat viel op, ook bij de Winterswijkse VVD en in no time was ze commissielid voor de VVD. Vervolgens werd ze raadslid en in 2019 wethouder. Deze ervaring en de manier waarop Inge zich bij alles wat ze doet voor de volle 100% inzet, bracht de provinciale VVD ertoe haar te vragen om zich kandidaat te stellen voor de Provinciale Staten.

Waarden

Inge vertelt dat er thuis minder over politiek werd gepraat dan over de waarden waarmee je in het leven staat. “En dan moet je vooral denken aan eigen verantwoordelijkheid, wederkerigheid in relaties en de vrijheid om je eigen leven vorm te geven.” Haar vader is in die zin haar voorbeeld door de manier waarop hij zich na een ernstig ongeluk in de bouw uit de arbeidsongeschiktheid worstelde. Hij volgde een opleiding tot makelaar en startte zijn eigen makelaardij. Een langdurige relatie gebaseerd op vertrouwen en wederkerigheid was daarbij belangrijker dan snel geld verdienen. “Die waarden vind ik terug bij de VVD en daarom wil ik mij juist bij die partij inzetten voor de maatschappij.”

‘Er is teveel debat en te weinig gesprek’

Gebiedsgerichte aanpak

Wonen, werkgelegenheid en bereikbaarheid in Gelderland en de Achterhoek zijn voor Inge speerpunten waar ze mee aan de slag wil gaan. Wonen om te zorgen dat de Achterhoek aantrekkelijk is voor jonge mensen. En om te wonen moet er gebouwd worden, ook in een landelijke omgeving. Een landelijke omgeving met een prachtig cultuurlandschap dat wordt onderhouden door boeren. “Dat betekent voor mij dat alleen een echte gebiedsgerichte aanpak kan leiden tot succes in de relatie boer, stikstof, natuur en woningbouw. In Winterswijk heb ik aan de wieg gestaan van zo’n aanpak en daar wil ik me ook provinciaal sterk voor maken. Dat doen we door in gesprek te gaan in plaats van in debat”, zo verwoordt Inge één van haar politieke ambities. In de toekomst gedeputeerde of in de Tweede Kamer? “Zover denk ik nu nog niet, maar ik sluit niets uit.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward