Kouderecord Winterswijk kan nog duizend jaar mee

Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4  ͦC. Nog nooit eerder werd het zo koud in ons land. Ter ere hiervan werd op 27 januari 2022 bij de Winterswijkse IJsvereniging een bronzen beeld onthuld van Jaap Langedijk, de weeramateur die het record destijds vastlegde. Tot op de dag van vandaag is er veel animo voor het 80-jarige kouderecord.

Tekst: Van de redactie    Foto’s: Wim Ruesink en KNMI

Burgemeester Joris Bengevoord en de toenmalige wethouder Henk Jan Tannemaat onthulden het beeld, gemaakt door Jan te Kulve, waarna het werd geschonken aan de gemeente. Winterswijk was daarmee 80 jaar na dato opnieuw landelijk nieuws, de mediabelangstelling voor dit moment was enorm. Fotografen en cameraploegen uit het hele land verdrongen zich letterlijk om het tafereel vast te leggen. De eveneens aanwezige KNMI-klimaatdeskundige Peter Siegmund meldde dat de kans groot is dat het record, gezien de opwarming van de aarde, de komende duizend jaar nog blijft bestaan. Wim Ruesink, mede-initiatiefnemer van het beeld en de man achter de website kouderecordwinterswijk.nl, vertelt dat het weerrecord - met de vermelding van Winterswijk erbij - elke winter veelvuldig voorbij komt in de landelijke media. “Is het een keer -10  ͦC en hop, wordt Winterswijk weer genoemd. Maar ook elke 27e januari komt het op radio en televisie voorbij. Bovendien zien we regelmatig een vraag over dat weerrecord voorbijkomen bij televisiequizjes.” Het bevreemdde hem dan ook dat er in Winterswijk nog nooit iets mee gedaan was. “We hadden al die tijd in feite goud in handen, maar verzilverden het niet.”


Originele weerboekje
Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat het bronzen beeld van Jaap Langedijk is onthuld. Wim vertelt dat er sindsdien veel is gebeurd. Zo is onder andere het originele weerboekje van Jaap Langedijk opgedoken, met zijn aantekeningen van 27 januari 1942. Ook zijn er op de website veel nieuwe verhalen bijgekomen rond het weerrecord en zijn er inmiddels ansichtkaarten te koop met het bronzen beeld erop. “Bijzonder is ook dat vertrekkende wethouders van onze gemeente een kleine replica van het bronzen beeldje van Jaap Langedijk hebben gekregen.”
Bovendien is er een QR-codeplaatje bij het beeld geplaatst. “We zagen afgelopen zomer veel fietsers bij het beeld staan, dus we vonden dat we daar iets mee moesten doen. Wim Schepers, de man met de mooiste stem van Winterswijk, vertelt middels het scannen van de QR-code het verhaal over die bijzondere dag in 1942.” Dit alles gebeurde met medewerking van de Winterswijkse Uitdaging (WUh). “De WUh is sowieso erg belangrijk geweest bij de totstandkoming van het beeld. Ze faciliteerde veel zaken en samen met enkele sponsoren, waaronder WAM&VanDuren Bouwgroep en DFDS Logistics (voorheen HSF) als hoofdsponsor, is het beeld gerealiseerd.


Nog enthousiaster
Wim vertelt dat hij al voor het 75-jarig bestaan van het kouderecord zat te broeden op het idee van een beeld. “Toen lukte het niet, maar eind 2020 heb ik het idee weer uit de la gehaald. Ik kwam met beeldend kunstenaar Jan te Kulve in gesprek, vertelde wat ik voor ogen had en hij maakte een maquette. Deze was zo treffend dat ik nog enthousiaster werd om iets te gaan doen. En ook de Winterswijkse IJsvereniging reageerde positief en stond open voor de komst van dit bijzondere beeld bij de entree van hun sportcomplex.”
Inmiddels hebben vele duizenden bezoekers de site kouderecordwinterswijk.nl weten te vinden. “Zelfs op warme zomers dagen zoeken mensen nog naar informatie over het kouderecord. Dat laat zien dat het weer een hot item is. We blijven dan ook zeker nog jaren doorgaan met de site.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward