Roep om meer woonvormen voor senioren

Open brief aan het college

In een open brief aan het college van burgemeester en wethouders heeft de Seniorenraad Winterswijk eind november haar ongenoegen geuit over de voortgang van woningbouw voor senioren.

“Middels deze brief willen wij bij u de problematiek van de geringe doorstroming van ouderen naar een kleinere woning onder de aandacht brengen”, zo schrijft de Seniorenraad, die constateert dat als de doorstroming van grote naar kleinere woningen soepel zou kunnen verlopen, de woningmarkt er een stuk beter voor zou staan. De Seniorenraad baseert de bewering op een onderzoek uitgevoerd in december 2021 door de NOS en de regionale omroepen, die daarvoor een rondvraag deden bij 352 Nederlandse gemeenten. Meer dan de helft van de 191 gemeenten die reageerden op de onderzoeksvragen, noemt te weinig doorstroom van oudere inwoners als een oorzaak van de woningcrisis.  

Werkgroep 50+Wonen in Wenters
Alweer drie jaar geleden organiseerde de Seniorenraad een informatieavond waar de Stichting Knarrenhof Nederland een presentatie gaf over de woonvorm ‘Knarrenhof. Op die druk bezochte avond zijn enquetes ingevuld.
“Naar aanleiding van deze door 53 personen ingevulde enquête is op initiatief van de Seniorenraad een werkgroep 50+Wonen in Wenters gevormd om plannen te ontwikkelen. In gesprek met het vorige college werd de werkgroep 50+Wonen in Wenters toegezegd dat het college actief zal meewerken aan het zoeken van een plek binnen de gemeente Winterswijk waar huur- en/of koopwoningen gebouwd kunnen worden gericht op zelfredzame senioren, waarbij het noaberschap hoog in het vaandel staat.”
De werkgroep heeft diverse locaties aangedragen zoals de hertenwei bij het vroegere Museum Freriks, het terrein aan de Ribeslaan en het terrein achter de Berkhof. Zeer geschikt vond de werkgroep 50+ Wonen in Wenters een voormalige school, het zogenoemde MAS terrein, omsloten door de Julianastraat en de Emmastraat, maar de werkgroep kreeg geen medewerking.
“Een eik, nog een paar andere bomen en een moestuin waren volgens de gemeente een belangrijke belemmering om onze inrichtingsplannen te kunnen uitvoeren. Er zou terdege rekening met het groen moeten worden gehouden, waardoor veel bouwterrein verloren ging en onze plannen in de
prullenbak belandden. Ook werd door de Woonplaats veel geld gevraagd voor het terrein”, zo schrijft de Seniorenraad in haar brief. De stichting Knarrenhof, die de ontwikkeling op zich zou nemen, haakte af. Ondanks dat de gemeente had laten weten enthousiast te zijn over het concept Knarrenhof.

Opnieuw beginnen?                                                                                   De seniorenraad citeert uit notulen: ”We hebben als gemeente recent een intentieverklaring afgegeven om te ondersteunen in het vinden van een geschikte locatie, zodat De Knarrenhof van een landelijke subsidie gebruik kan maken voor de realisatie van een Knarrenhof in Winterswijk.”
Tot op heden is er nog geen plaats gevonden waar plannen gerealiseerd kunnen worden.

“Nu, november 2022, zijn we nog geen stap verder. Er is een nieuw college en het lijkt erop
dat onze werkgroep weer opnieuw kan beginnen met het aandragen van geschikte locaties. Er zijn in Winterswijk meer dan 11.000 inwoners die ouder zijn dan 55 jaar en dit aantal neemt de komende jaren alleen maar toe. Wij roepen uw college dan ook op om zich niet alleen uit te spreken om medewerking te willen verlenen, maar ook daadwerkelijk actief plannen uit te werken waar seniorenwoningen en in het bijzonder een zogenoemd Knarrenhof kan worden gerealiseerd. En dus het initiatief hiertoe niet overlaten aan ontwikkelaars c.q. investeerders wier enige belang is aan
de bouw van appartementen geld te verdienen. Tot op heden was de boodschap van de wethouder: ‘als we iets weten zullen we contact met jullie opnemen’. Wij verzoeken het college de rol om te draaien en zelf actief plannen te ontwikkelen. Hiertoe zal een nieuw beleidskader moet worden opgesteld waarin wordt vastgelegd waar in Winterswijk in de nabije toekomst plaats wordt gemaakt voor een Knarrenhof en seniorenwoningen.”


Bovenstaande is een samenvatting van de brief, die is ondertekend namens het bestuur van de Stichting Seniorenraad Winterswijk door voorzitter Hans van Lith, die het voorzitterschap van de Seniorenraad onlangs heeft overgedragen aan Andre Sletering.

De volledige brief is na te lezen op de website van de Seniorenraad: www.seniorenraadwinterswijk.nl/brieven

Meer over Knarrenhof:  www.knarrenhof.nl en www.facebook.com/knarrenhof

Bekijk andere artikelen

arrow_upward