Parcours KroeseWevers Cross om in te lijsten

Na twee jaar afwezigheid is er op zondag 8 januari 2023 weer een KroeseWevers Cross bij atletiekvereniging Archeus in Winterswijk. Voor de hardloopliefhebbers is een prachtig parcours in en rond landgoed Gossink uitgezet. De tiende editie voert namelijk door een schilderachtig Mondriaan-decor.

Tekst & foto’s: Wim Ruesink

De KroeseWevers Cross gaat traditiegetrouw over bospaden, langs slootkanten, door weilanden en zelfs door een volkstuintjescomplex. Er zijn ditmaal wat minder boomstammen op het parcours dan in de voorgaande edities. De organisatie heeft voor de tiende en dus jubileumeditie besloten twee stukken van de mountainbikeroute op te nemen.
Berto ten Brinke, medeorganisator van de KroeseWevers Cross, vertelt dat het parcours elke editie grotendeels hetzelfde is. Toch zijn er ook altijd wel een paar veranderingen, zoals een stuk land dat door de gewassen niet te gebruiken is of een pad dat is verlegd. “Maar dat is ook altijd de uitdaging. We willen een cross zoals een cross bedoeld is. Nu dus met twee stroken van het mountainbike-parcours erin, een echte uitdaging voor de lopers. Maar ook de Engelse start is een uniek onderdeel; starten over de volle breedte van het veld waarbij iedereen als het ware vooraan staat.”

Gewicht eraf lopen
Het inschrijfgeld is niet verhoogd en dus nog hetzelfde als drie jaar geleden. “En je mag na afloop nog douchen ook.” Berto verwacht best veel lopers; het is immers lekker om na de feestdagen weer wat van je gewicht eraf te lopen. “Ook is een aantal loopevenementen in de regio afgelast, dit is dus dé kans voor de lopers.” De crossloop bestaat uit verschillende afstanden en is geschikt voor jong en oud, recreant en wedstrijdloper. Voor de jeugd staan de 1,3 km (tot en met 11 jaar) en de 2,4 km (12 tot en met 15 jaar) op het programma. Volwassenen kunnen kiezen uit de 5 of 10 km. De inschrijving is inmiddels geopend.

Fraaie landschappen
De wereldberoemde schilder Piet Mondriaan trok er in zijn Winterswijkse jaren, eind negentiende eeuw, vaak op uit om mooie plekjes vast te leggen op doek. Mondriaan had een oog voor fraaie landschappen en één van de panorama's die hij daar na alle waarschijnlijkheid vastlegde, is exact de startlocatie van de komende KroeseWevers Cross.
In de zomer van 2020 werden in en rondom Winterswijk vijftien schilderijlijsten geplaatst op plekken waar Mondriaan mogelijk geschilderd heeft. Een handjevol daarvan staat in het landgoed Gossink waar de KroeseWevers Cross wordt gehouden. Na de afgelastingen in 2021 en 2022 vanwege corona, is dit dus de eerste editie die de lopers langs de schilderijlijsten brengt.

Ga voor meer informatie en inschrijving naar www.av-archeus.nl.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward