Wat doen we in 2023?

De Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) bestaat ruim 27 jaar en in al die jaren heeft ze gewerkt aan behoud, herstel en ontwikkeling van het Winterswijkse buitengebied.

WCL bevindt zich in het proces van modernisering en wil hiermee ook in 2023 doorgaan. Het doorvoeren van de nieuwe huisstijl, het veranderen van de vergaderstructuur, het werken met werkgroepen en het op zoek gaan naar een nieuwe voorzitter. Tot die tijd hanteert Jan Bart Wilschut de voorzittershamer.

tekst: Arie Schoemaker, WCL          foto: archief WCL

WCL ontvangt 90.000 euro van de gemeente. Hiervan is 60.000 euro bestemd voor projecten in het buitengebied van Winterswijk.


Jaarlijkse projecten                                                                                 WCL kent een aantal jaarlijkse projecten, waaronder de landbouwfolie-inzameling, die al loopt sinds 2005. In al die jaren is ruim 1.300 ton aan landbouwfolie ingezameld. Sinds enkele jaren wordt er minimaal één keer per jaar een extra inzameling gehouden voor wikkelfolie. Het blijkt namelijk nog steeds dat er wikkelfolie in de PDM-container (oranje deksel) zit, wat niet de bedoeling is. Wikkelfolie is in gebruik best handig maar in de afvalfase kan het tot storingen leiden in de afvalverwerking. Het trilt soms van de loopbanden af en kan dan tussen de aandrijving gaan zitten, waardoor het vastloopt. Het is namelijk behoorlijk sterk.  Aangeboden PDM-partijen aan de afvalverwerker waar wikkelfolie in zit worden afgekeurd en worden dan tegen een hoger tarief verwerkt. En die hogere kosten worden aan ons allen (alle Winterswijkers) doorberekend.
Ook de zwerfafval-opruimingsactie, die startte in 2009 onder de naam ‘Goed gastheerschap in Nationaal Landschap Winterswijk’ vindt – mede dankzij inzet van vrijwilligers – nog steeds plaats. De provincie Gelderland heeft destijds bijgedragen in de aanschaf  van afvalknijpers, zakhouders, karren en bakfietsen. Alle buurtschappen ruimen het zwerfafval in hun buurtschap op. Zowel in het voorjaar als in het najaar wordt dat gedaan door hun eigen verenigingen. De buurtschappen ontvangen hiervoor 50 eurocent per hectare.


Actieplan Natuurinclusieve landbouw                                                 Samen met de provincie Gelderland gaat in 2023 en 2024 een project lopen waarin agrariërs de mogelijkheid krijgen om kennis op te doen over bodemvruchtbaarheid en het watervasthoudend vermogen van de bodem. De landbouw meer laten aanpassen aan drogere omstandigheden in de toekomst. Kennis- en adviesbureau Aequator Groen & Ruimte voert dit uit voor WCL. Ook zit hierin een onderzoek naar beloningen voor kleinschaligheid. Een dergelijke structurele vergoeding staat al decennia lang op de verlanglijst van onze boeren.


Gebiedsaanpak                                                                                      WCL is nauw betrokken bij de Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk en is daarom ook vertegenwoordigd in zowel de Bestuurlijke Gebiedstafel als in het Gebieds- en Kern-team. Nagenoeg alle WCL-bestuursleden zitten in het Gebiedsteam.


Boekwerken                                                                                            WCL ondersteunt de uitgave van het derde deel in de reeks van Erfgoedboekjes over Winterswijk: ‘Steen- en pottenbakkersverleden’. Door deze uitgave is er ook weer aandacht voor de eerder verschenen delen ‘De middeleeuwse wortels van Winterswijk’ en ‘Winterswijk onder je voeten’. Hiermee wordt de cultuurhistorische rijkdom van Winterswijk gedeeld met een breed publiek.


WCL gaat ook bijdragen aan een boek over de vele zitbankjes-verhalen, geschreven door de op 6 juni dit jaar overleden journalist en gebiedskenner Bernhard Harfsterkamp.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward