Lichtjestocht op kerstavond

Op zoek naar de kerststal

Wat op Kerstavond 2020 begon met Helder Licht Winterswijk krijgt op kerstavond 2022 een vervolg met de lichtjestocht. De Protestantse en Doopsgezinde gemeente, de R.K. kerk H.Jacobus en Christengemeente De Ontmoeting maken er samen met pioiniersplek Klimop een bijzondere beleving van. “Op zoek naar de Kerststal” heeft het als titel meegekregen.

Tekst: Betty Wassink          foto: PR Helder Licht Winterswijk

De Lichtjestocht is al geruime tijd geleden bedacht, maar door corona werd het uitgesteld. “De samenwerkende kerken willen met de kerst iets doen voor alle generaties”, zo vertelt Jacqueline van der Vinne, een van de organisatoren. “Met dit evenement gaan we middels de wandeling met de deelnemers ‘op zoek naar licht’. Het verhaal van de kerststal in de donkere dagen voor kerst. In de schemering  van kerstavond ontmoet je mensen, die je de goede kant op sturen. Het kerstverhaal vertelt zich als vanzelf door te lopen en vooral te beleven. Het kerstverhaal is letterlijk een reis.”

Kerstverhaal beleven
Leander Grooten vult aan: “Het startpunt is bij de Zonnebrinkkerk. Je loopt door het centrum en wordt op weg geholpen in het verhaal. Zoals ook Jozef en Maria op weg moesten. Je wordt op die manier als vanzelf in het verhaal ‘gezogen’. Je klopt aan bij de herbergier, die je verder leidt. Het is een mix van straattheater en eigen beleving. Compleet met het engelenkoor en Koning Herodes. Onderweg worden op verschillende locaties delen van het kerstverhaal gepresenteerd. In ongeveer een uur tijd wandelen de deelnemers naar verschillende locaties zoals onder andere het Raadhuis, de Doopsgezinde kerk en het Scholtenbrugpark. Op zoek naar de Kerststal. Het gaat daarbij om de ontmoeting.”

Muziek en zang                                                                                    Tijdens de wandeling is er een verrassend pauzemoment in het verhaal en op meerdere plekken is muziek te horen van onder andere het ensemble Mellow Brass.
Twee beiaards bieden de mogelijkheid om onder de toren van de Jacobskerk een kerstlied aan te vragen, dat ze vervolgens op het carillon ten gehore brengen. Nabij de Katholieke Kerk zijn midwinterhoornblazers, de vocalgroup Voices of Joy zingt en er is harp- en vioolmuziek in het Doopsgezind Kerkje.

Aanmelden vooraf                                                                                  Het doel van de organisatoren, de samenwerking en de verbinding onderling, is al bij voorbaat geslaagd. “We doen met elkaar de organisatie van dit evenement, waarbij ook mensen van buiten de kerk meedoen.”
De route is wandelwagen- en rolstoelproof en voor slechthorenden is de geschreven tekst van het gesproken woord beschikbaar. Vooral voor de kinderen is het een spannende sfeervolle tocht, waarbij iedere deelnemer een lampion mee krijgt. Deelname is gratis en na afloop van de tocht is er koffie, thee of warme chocomelk bij het eindpunt van de wandeltocht bij De Klimop. “Voor iedereen is er plek in de herberg, maar om alles mooi te laten verlopen is aanmelding vooraf wel noodzakelijk. Mensen kunnen een tijdslot reserveren via de website www.helderlichtwinterswijk.nl.”

Tijdslot reserveren
Deelname is mogelijk na het reserveren van een tijdslot.  
Aanmelden als groep is ook mogelijk, tot maximaal twaalf personen per groep.
Vertrek voor de Lichtjestocht kan op 24 december tussen 16:00 en 19:00 uur om de 10 minuten vanuit de Zonnebrinkkerk. Om deel te kunnen nemen aan de Lichtjestocht  is het nodig om per deelnemer een tijdslot te reserveren.

                        
www.helderlichtwinterswijk.nl

Bekijk andere artikelen

arrow_upward