Kerstmarkt Meddosestraat

Uniek, gezellig en sfeervol

Twee jaar bleef de Meddosestraat leeg op de derde zondag in december, de dag dat altijd de traditionele kerstmarkt werd gehouden. Want de maatregelen om het coronavirus te bedwingen, gooiden roet in het eten. Maar nu, anno 2022, is de Meddosestraat op zondag 18 december weer gevuld met kraampjes en gezelligheid, klinkt er muziek en zijn er weer allerlei lekkernijen en activiteiten voor de bezoekers.

tekst: Bart Kraan             foto’s: Kitty de Fauw

De kerstmarkt in de Meddosestraat staat voor de achttiende keer op de agenda. Kitty de Fauw, een van de organisatoren, is verheugd dat het evenement na een onderbreking van twee jaar weer kan worden gehouden. ''Leuk! We zijn zo blij dat het weer kan.” De Meddosestraat is rijk aan creatieve ondernemers. Je vindt in deze karakteristieke winkelstraat – naast het Museum Wereld van Wenters – een prachtige mix van allerlei bijzondere winkels: kappers, exclusieve cadeauwinkels, een slijterij, whiskywinkel, design, muziekwinkels, vintage, vinyl, een juwelier, bloembinder, beautysalon, tweedehands kleding, lunch, borrelen, Tapas en Wijnen, Ondermode, een koffiehuis, Licht en Advies, Foto-Objectief en sinds kort ook Haberdas.

Lotenboom                                                                                              Aan de kerstmarkt op 18 december doen maar liefst dertig winkeliers en standhouders mee. Nieuw onder hen is Haberdas, de wolwinkel die sinds begin september is gevestigd aan de Meddosestraat. Ook de andere winkeliers en ondernemers uit de unieke winkelstraat doen mee, zorgen voor glühwein en zetten een zogeheten lotenboom neer. Kerstmannen lopen door de straat en verkopen de loten voor de lotenboom. ''Die kerstmannen zorgen voor de nodige gezelligheid'', zo verwacht De Fauw, die aangeeft dat ze bij het verkopen van de loten onderscheid maken tussen tieners en jongere kinderen, en volwassenen. ''Er zijn ook aparte prijzen voor kinderen, zoals boeken en spelletjes.'' De aparte verkoop van loten voor kinderen is slechts een onderdeel van het programma voor de jeugd. Er is voor hen ook een kleurwedstrijd, gebaseerd op de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens. “En 'ballonnenman' Jozua Zweers en zijn vrouw Marieke maken in hun kraam ballonnenfiguren voor kinderen en verkopen suikerspinnen.''

Proeverij en muziek
Ook ondernemers uit het buitengebied zijn van de partij op de kerstmarkt. Geitenkaasboerderij De Brömmels uit het Woold is er met hun alom geprezen geitenkazen, vleesboerderij De Stegge uit Miste zorgt voor heerlijkheden en bakkerij Huiskamp komt met oliebollen. ''Zij bieden iets te proeven, bijzondere hapjes”, aldus De Fauw, die eraan toevoegt dat ook JoJo Poffertjes op de kerstmarkt aanwezig is. Bezoekers die van schilderen houden, kunnen terecht bij kunstenaar Vic Hulshof, die een doorlopende demonstratie schilderen verzorgt. “Hij maakt daar altijd iets heel gezelligs van.” Voor de muzikale omlijsting van de kerstmarkt zorgen twee tweetallen. Het duo Hent, bestaande uit zanger Henny en gitarist Theo, speelt kerstmuziek naast Galerie Foto Objectief, terwijl instrumentenmaker Cor Graauw en zijn vrouw Betty sfeervolle cello-muziek verzorgen.

Toekomst                                                                                        Vergeleken met voorgaande edities is het aanbod min of meer hetzelfde, maar het is niet uitgesloten dat de organisatie in de toekomst met iets nieuws komt. ''We borduren voort op de vertrouwde formule'', zo geeft De Fauw aan. ''Maar misschien introduceren we volgend jaar nieuwe en andere dingen. Daar gaan we goed over nadenken.''

De kerstmarkt in de Meddosestraat is op zondag 18 december van 12.00 tot 17.00 uur.

www.facebook.com/Meddosestraat

Bekijk andere artikelen

arrow_upward