Alcoholvrij bier is niet meer wat het geweest is

Met de feestdagen in zicht hebben velen de blik gericht op lekker eten en drinken. Gezellig met familie en vrienden terug- en vooruitblikken. Bij die warme gesprekken hoort natuurlijk een goed glas bier. En dat kan tegenwoordig ook prima alcoholvrij bier zijn. Om de feestdagen fris en fruitig door te komen, selecteerde de redactie samen met bierkenners van de bierwebsite Bierista populaire bieren zonder alcohol.

Tekst: Alain Schepers    Foto’s: Pixabay.com

Alcoholvrij bier? Dat meen je niet! Dat is toch niet te drinken? Vijf jaar geleden had je gelijk, maar die tijd ligt definitief achter ons. Alcoholvrij bier is sterk in opmars. Steeds meer brouwers slagen er in een alcoholvrij bier te brouwen dat nauwelijks nog te onderscheiden is van de alcoholhoudende broeders. Inderdaad, alcoholvrij bier is niet meer wat het geweest is.

Grolsch 0.0%: lekker fris
Populairste biersoort is natuurlijk nog altijd het gewone pilsje. In de Achterhoek wonen we in Grolsch-land, dus hebben we de Grolsch 0.0% geproefd. Dit bier scoort met een 6,8 een ruime voldoende. “Lekker fris, prima alternatief voor gewone pils, maar door de zoete smaak wel herkenbaar als alcoholvrij bier”, zo vinden de kenners. Grolsch scoort samen met Bavaria 0.0 het best. De alcoholvrije pilseners van Heineken en Hertog Jan blijven met een 6,6 ietsjes achter.

Weizen 0.0: net echt
Tweede bierstijl die we hebben gekozen is Weizen. Je weet wel, dat troebele bier met die grote schuimkraag. Grolsch brouwt de lekkerste alcoholhoudende Weizen, zo bleek onlangs nog tijdens een toonaangevende biercompetitie. En ook de alcoholvrije variant scoort met een 6,9 goed. Deze score is precies hetzelfde als die van Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, gebrouwen door de oudste brouwerij ter wereld. Andere populaire alcoholvrije Weizen-bieren zijn van de beroemde Duitse brouwerijen Paulaner, Erdinger en Krombacher.

Tequilla en Desperados: populair onder jeugd                        Populair zijn ook de bieren met speciale smaken, zoals tequila. Desperados heeft diverse smaken en is erg populair, zeker bij de biergenieters van rond de twintig jaar. De alcoholvrije topper in dit segment is Desperados Virgin.                               
                                                                                                           Alcoholvrije trappist: volle smaak
Het vierde biersoort dat we hier graag willen belichten is een bijzondere. Het is een alcoholvrij trappistenbier. Normaal denk je bij een trappistenbier al snel aan een donker bier met heel veel alcohol. Er is op de hele wereld slechts één alcoholvrij trappistenbier en dat wordt gebrouwen in het Brabantse Berkel-Enschot. La Trappe Nilis heeft de volle smaak van een trappistenbier en een zachte, zoete karamelafdronk.

India Pale Ale (IPA): fruitige hopsmaken
Tot slot kijken we naar de bierstijl India Pale Ale, beter bekend als de IPA. Deze bierstijl wordt gekenmerkt door frisse, fruitige hopsmaken. En daar kun je als brouwer heel goed het ontbreken van alcohol mee camoufleren. Geen wonder dus dat juist de alcoholvrije IPA’s als warme broodjes over de toonbank gaan.
Er zijn drie alcoholvrije IPA’s die je echt eens moet proeven. Allereerst de VandeStreek Playground non alcoholic IPA. Dit bier is fris en heeft drie fruitige hopsmaken. Je herkent citrusfruit. De afdronk heeft een ronde bitterheid. Dit bier is perfect als je gaat gourmetten.
Uiltje Superb-Owl is al net zo’n frisse, fruitige hopbom. Ook hier proef je bij elke slok weer wat nieuws. Tot slot noemen we de Brand IPA 0.0. Dit bier is net even wat minder uitgesproken qua hop. De pittige hoparoma’s en de zoete tonen vanuit de mout zorgen hier voor de perfecte balans.

Meer wetenswaardigheden over bier, leuke biernieuwtjes en tal van Top10 lijsten vind je op Bierista.nl.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward