KBO en PCOB slaan handen ineen

fusie van gelijkgestemden

Op landelijk niveau werken de ouderenorganisaties KBO en PCOB al wel samen, maar van een echte fusie is het door de verschillende organisatiestructuur nog niet gekomen. “Wat dat betreft zijn we in Winterswijk al een stuk verder”, zeggen Anton Reuvekamp en Ben Simmelink.

Tekst: Wim Aalderink             Foto: Anton Reuvekamp

Winterswijk kent drie ouderenorganisaties: KBO (Katholieke Belangenorganisatie voor Ouderen), PCOB (Protestants Christelijke Ouderenbond) en Wenters Plus. Reuvekamp is vice-voorzitter van de KBO, Simmelink is voorzitter van de PCOB in Winterswijk. Beide zevenkoppige besturen vergaderen al samen en zoeken naar bestuursleden die de ‘fusiekar’ willen trekken. De hoop is dat ook Wenters Plus zich in de toekomst aansluit, want uiteindelijk gaat het bij de drie organisaties om de belangen van ouderen in Winterswijk. “De tijd van dogmatiek en verzuiling is voorbij, zodat niets de bundeling van onze krachten in de weg staat”, zo zegt Ben.

Behoefte
In Winterswijk wonen 11.600 mensen die ouder zijn dan 55 jaar, de doelgroep van beide fusiepartners. Hiervan zijn er tweehonderd lid van de KBO en tweehonderdvijftig van de PCOB met een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar. Nog niet zo lang geleden waren dat 260 respectievelijk 350 leden, een terugloop van 25 procent. En dat terwijl de behoefte aan een organisatie waar ouderen terecht kunnen voor zowel ondersteuning als gezelligheid alleen maar toeneemt. “Het sluiten van bejaardenhuizen zorgt voor een kaalslag in de voorzieningen voor ouderen, niet alleen voor de ouderen die er zouden willen wonen, maar ook door het wegvallen hierdoor van de mogelijkheden voor dagbesteding”, is de stellige overtuiging van de beide voorzitters. Als organisaties als KBO en PCOB zich niet inzetten om hiervoor alternatieven te bieden, dan heeft dat een toenemende vereenzaming van ouderen tot gevolg, en daaruit voortvloeiend een groter beroep op gemeentelijke ondersteuning.

Bundeling van krachten
In de periode dat de Winterswijkse ouderenorganisaties gebruik konden maken van Het Gasthuus aan de Misterstraat boden zij zeven dagen per week inloop en gezelligheid voor ouderen, gerund door een groep van dertig vrijwilligers. Niet alleen voor de leden van de organisaties, maar voor alle Winterswijkse ouderen. Met een gemiddeld bezoekersaantal van vijftig per dagdeel is wel duidelijk hoe groot de behoefte onder ouderen aan zo’n plek is. Door allerlei omstandigheden is Het Gasthuus als voorziening weggevallen en zijn de beide bonden naarstig op zoek naar een nieuwe stek die zij volledig tot hun eigen beschikking hebben om ouderen de voorziening te bieden die zij zo nodig hebben. “Bestuurskracht en vertegenwoordigingsmacht zit heel vaak in aantallen en juist daarom is een bundeling van krachten zo nodig”, zo stellen Anton en Ben eendrachtig vast.

Aanwas (bestuurs-)leden
Belangenvertegenwoordiging voor ouderen in de breedste zin van het woord is de basisdoelstelling van beide bonden en dat blijft zo na de fusie die in 2023 haar beslag moet krijgen. Maar het gaat vooral ook om gezelligheid en het verdrijven van eenzaamheid, waarvoor een scala aan activiteiten wordt ontplooid. Op maandag- en woensdagmiddag zijn er soosmiddagen in de Sleeswijk-zaal aan de Sleeswijkstraat 63; die middagen zijn vrij toegankelijk voor alle ouderen. Lid zijn van een van beide organisaties hoeft niet, al helpt dat natuurlijk wel om sterk te staan in onderhandelingen met de gemeente om te komen tot een nieuw eigen onderkomen. Om mee te doen aan de vier themamiddagen, die momenteel in het Zonnebrink Centrum bij de Zonnebrinkkerk plaatsvinden, moeten mensen wel lid zijn. Deze middagen zijn niet alleen informatief, maar bieden ook de mogelijkheid tot onderlinge gesprekken, discussies en bezinning. Natuurlijk is er ook een reiscommissie die ieder jaar een aantrekkelijke dagtocht organiseert. De commissie Welzijn zorgt voor persoonlijke aandacht wanneer dat juist zo nodig is.

“We hebben nieuwe bestuursleden en meer leden nodig om ervoor te zorgen dat alle ouderen mee kunnen blijven doen”, is de oproep – misschien wel de hartenkreet – van zowel Ben Simmelink als Anton Reuvekamp. Gedreven voorzitters van nu nog twee organisaties met maar één belang: het welzijn van de oudere Winterswijker.

Meer informatie: secretariaat KBO/PCOB Winterswijk, mevr. G. Osinga. Tel. 0543-785072
Email kbowinterswijk(at)gmail.com

Bekijk andere artikelen

arrow_upward