Speciaalbier laat de engelen zingen 'Hop, hop, hop met de feestdagen!’

Wist je dat je met water, gerst, gist en hop heel bijzondere dingen kunt maken? Vraag dat maar eens aan de bierbrouwers in de Achterhoek. Met deze vier natuurlijke ingrediënten toveren zij een brede range aan bieren: van een soepele lichtvoetige blondine tot een zware donkere krachtpatser. Door als duivels tekeer te gaan in de brouwerij laten zij de engelen zingen tijdens de komende feestdagen, want een mooi glas speciaalbier bij het kerstdiner is een lichtpuntje om naar uit te kijken tijdens de donkere dagen.
 

Tekst: Alain Schepers

Doe eens gek met de feestdagen en laat de wijn eens een keer staan. Doe hip en serveer hop, want bier is hot. Ons land telt bijna duizend bierbrouwers. Op vrijwel elke straathoek vind je IPA’s, Saisons en houtgelagerde Quadrupels. En hoe leuk is het om bij je gerechten tijdens de kerstdagen een bijpassend bier te serveren?! En nee, dat is echt niet moeilijk. Met een paar simpele basisregels maak jij hele fijne combinaties.

Goede opbouw
Een belangrijke regel is dat je een goede opbouw hebt. Begin altijd met bier met weinig alcohol en een lichte smaakintensiteit. Over het algemeen zijn de voorgerechten ook wat lichter en hebben minder intensiteit dan het hoofdgerecht. Begin je gelijk met een zwaar bier met heel heftige smaken, dan proef je de smaaknuances in de lichtere bieren niet meer en dan wordt de smaak van het voorgerecht platgewalst door het bier. En dat is natuurlijk zonde.

Fris karakter
Bij het voorgerecht begin je met een licht bier. Denk bijvoorbeeld aan een Weizen, een Blond, maar ook een ‘gewoon’ pilsje kan een prima keuze zijn. Dit zijn bieren die tussen de 4,5 en 6 procent alcohol hebben en meest een fris karakter hebben. Heb je wat gekruide gerechten, kies dan een hoppiger bier met wat meer bitterheid. Zout en kruidigheid temperen de bitterheid in het bier, waardoor – als je de juiste match gevonden hebt – het bier en het gerecht elkaar optillen. Een plus een wordt dan drie. Een feest voor je zintuigen.

Slecht huwelijk 
Bij het maken van dit soort pairings kun je helemaal mis zitten. Een klassieke mismatch is een moutig bier combineren met zalm. Je krijgt dan een metaalsmaak in je mond. Dit soort foute combi’s zul je maar zelden treffen. Wat wel vaak gebeurt, is dat bij het combineren de smaak van het gerecht overeind blijft, of juist de smaak van het bier. Bij de mismatch hebben we het over een slecht huwelijk. In het geval er weinig tot niets gebeurt spreken we van een verstandshuwelijk. Maar ja, we zijn natuurlijk op zoek naar het huwelijk waar het knettert en spettert, waar de vonken van afvliegen.

Stevige Tripel
Dat soort effecten kun je bereiken tijdens het hoofdgerecht. Staat er stevig varkensvlees, rund of wild op het menu, dan is een donker bier vaak de beste keuze. Denk hier bijvoorbeeld aan een Bockbier of een Porter. Een klassieke Tripel gaat beter bij lichte varkensvleesgerechten en kip. Daar mag dan best een romig sausje bijzitten. Een Tripel is trouwens ook een aanrader bij een mooie kaasplank. 

Dan zijn we al bij het dessert. Een klassieke combinatie is een sorbet met een fruitbier zoals een Kriek Lambiek. Kies je voor een nagerecht met chocolade, karamel of noten, schenk dan een donker zoet bier zoals een Quadrupel.

En dan is het tijd voor de nazit. Het buikje is goed gevuld en je wordt een beetje loom. Neem dan niet nog een zwaar bier of een likeur of cognac. Neem gewoon een fris pilsje. Dat werkt verkwikkend, mede dankzij het koolzuur.

Champagnebier
Ook op oudejaarsavond is bier een uitstekende metgezel. Vette oliebollen glijden naar binnen met bijvoorbeeld een verfrissende Weizen. En als de klok middernacht slaat, trek je een mooie fles champagnebier open. Steeds meer brouwers brouwen dit feestelijke bier. Het heeft die feestelijke champagnesmaak mede dankzij het gebruik van champagnegist. Extra veel koolzuur zorgt voor een feestelijke bubbel. Met zo’n bruisend champagnebier stap je hop, hop, hop zo 2022 binnen! 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward