Joop Derksen:

presentator gepassioneerd muziekliefhebber en verzamelaar

Joop Derksen is een bekend gezicht, maar vooral een bekende stem, in Winterswijk. Sinds de jaren zeventig produceert en presenteert hij radioprogramma’s. Maar Joop is meer dan radiomaker. Hij is ook onderzoeker, verzamelaar en archivaris. Een gesprek met een man met passie voor muziek, radio en geschiedenis.

Tekst: Sander Damen Foto: Franz te Loo

Joop begon in de jaren zeventig bij de Ziekenomroep van het Elisabethziekenhuis. “In die tijd hadden veel ziekenhuizen en verzorgingscentra hun eigen omroep”, vertelt Joop. “Wij zonden uit via de telefoon. Na een fusie van een aantal omroepen en drie ‘geheime zenders’ ontstond de lokale omroep Radio Slingeland.” Voor Slingeland maakte Joop achthonderd uitzendingen in achttien jaar. “Ik heb daar een mooie tijd gehad”, zegt Joop.

Passie
Radio en muziek zijn de passie van Joop. Als zesjarig kind in Terborg volgde hij stiekem trommellessen. Op zestienjarige leeftijd speelde hij in dansorkest De Jenka Boys. In de jaren zeventig begon hij met radiomaken. Toch zijn er ook perioden geweest dat hij zich van het radiomaken gedistantieerd heeft. “Ik kreeg als hoofd programmering ook veel te maken met allerlei sociale problemen van mensen”, zegt Joop. “Op een gegeven moment werd het me te veel, maar later begon het weer te kriebelen en pakte ik het weer op.”

Dansorkesten
Gedurende de tijd ontwikkelde Joop een passie voor Achterhoekse dansorkesten en streekmuziek. Hij begon informatie over en opnames van regionale dansorkesten en streekmuziek te verzamelen , wat hem een autoriteit op het gebied van Achterhoekse streekmuziek maakt. “Regelmatig vragen mensen, ook schrijvers en journalisten, mij om informatie over Achterhoekse dansorkesten en streekmuziek”, zegt Joop.

Aladna FM
Sinds september vorig jaar maakt Joop wekelijks een twee uur durend dialectprogramma voor Aladna FM in Aalten, dat deel uitmaakt van de Achterhoekse radio-omroep 1Achterhoek. “Doordeweeks verzorgt 1Achterhoek overdag de uitzendingen en ‘s avonds zendt Aladna FM eigen programma’s uit”, licht Joop toe. Elke dinsdagavond presenteert Joop tussen 18 uur en 20 uur ‘Doar-Umme’ vanuit de studio in Aalten. Het programma wordt gedaan in het dialect. “Dat brengt mij dichter bij de luisteraar”, zegt Joop. “In het eerste uur komt altijd een gast. In het tweede uur maak ik een muzikale zwerftocht door de regio.”

Archief en cd-collectie
In de studio in zijn woning bereidt Joop elke uitzending zorgvuldig voor. Hij zoekt informatie over de gast die hij in zijn uitzending heeft en zoekt bij het onderwerp passende liedjes. Dat opzoeken doet hij in zijn digitale archief van ruim negentienduizend opnames en in zijn collectie van ruim elfhonderd cd’s.
Doar-Umme is te beluisteren op op FM 107.2 en via aladnafm.nl en via uitzending gemist.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward