Historisch Informatie Punt

helpt bij het zoeken naar historische informatie

Veel mensen vinden het leuk hun stamboom uit te zoeken, maar hoe kom je aan informatie en welke websites kunnen je daar bij helpen? Vrijwilligers van het Historisch Infomatiepunt van Vereniging Museum helpen je bij je onderzoek en hebben daarbij de beschikking over een groot archief en hun eigen kennis.

Tekst: Sander Damen Foto: Franz te Loo

In het Historisch Informatie Punt dat elke dinsdag- en donderdagmiddag in de Museumfabriek geopend is, is allerlei informatie verzameld over de geschiedenis van Winterswijk(se families), landgoederen, kerken, boerderijen, huwelijken, overlijdens en panden. Ook hebben veel Winterswijkse families hun eigen onderzoeken gedoneerd. Al die informatie staat in mappen, boeken, ordners en op computers en fiches.

 

Dokter Das
Vrijwilligers als Willy Bilderbeek, Jan Rikkers, Marijke Huysse en Marianne Schröder hebben de informatie verzameld, geordend en veelal gedigitaliseerd. Het archief bevat stukken die dateren vanaf 1625.
Een belangrijke bron van informatie is het archief van huisarts Das (1912-1987). “Dokter Das vermoedde dat door inteelt genetische afwijkingen voorkwamen,” licht Jan toe. “Uiteindelijk bleek hij het mis te hebben.” Dokter Das’ onderzoek is historisch gezien waardevol, omdat het informatie bevat over personen, zoals waar ze woonden, met wie ze trouwden en meer. Bijna was het archief verloren gegaan. “Het was van de bibliotheek, maar toen ze veranderden van beleid wilden ze het weggooien,” licht Willy toe. “Ik heb het toen min of meer gered.”

‘Zelf zoeken’
Op dinsdag- en donderdagmiddag is het HIP geopend om mensen te helpen die een vraag hebben over bijvoorbeeld hun familie of woning. “In principe moeten mensen zelf zoeken,” zegt Marijke, “maar soms kan ik het niet laten mee te zoeken. Gewoon omdat het leuk is om te doen.”
Willy, Jan, Marijke en Marianne zijn regelmatig een soort detectives. “Mensen konden vroeger vaak niet lezen of schrijven,” zegt Marianne. “Achternamen werden daarom regelmatig anders vastgelegd. Van Maurik werd bijvoorbeeld Van Mourik en Geeling werd Geelink. Soms veranderden achternamen bij verhuizing. Ook adressen waren vroeger anders en het komt voor dat mensen die hun stamboom onderzoeken fouten maken. Als dat klakkeloos overgenomen wordt, gaat het mis.”

Waardevolle hulp
Het zijn dit soort wetenswaardigheden en ervaring die de hulp van de vrijwilligers in genealogische zoektochten zo nuttig maakt. Zij weten welke valkuilen mensen in hun zoektochten kunnen tegenkomen en zij weten hun weg in al die boeken, ordners, schriften en fiches in de Museumfabriek. “We helpen graag,” zegt Jan. “Niet-leden betalen twee euro. Voor leden is het gratis. “Zelf kunnen we nog wel wat hulp gebruiken,” zegt Marijke. “We zoeken nog vrijwilligers. Het enige wat we vragen is interesse in genealogie en\of de geschiedenis van Winterswijk. Verder niks. Ik ben geen Winterswijker maar ik vind genealogie interessant.”

Website: vereniginghetmuseum.nl/historisch-informatie-punt

Bekijk andere artikelen

arrow_upward