Jongensdroom Tibbe Esselink komt uit

Menig jeugdvoetballer hoopt erop. Maar het is weinigen gegeven: vanuit je amateurclub instromen in de opleiding van een betaalde club. Tibbe Esselink (15) is een van hen. Hij stapt volgend seizoen over van FC Winterswijk JO17-1 naar De Graafschap JO17-1

Tekst: Bart Kraan   Foto: Marco ter Haar

"Het is een jongensdroom die uitkomt,” zegt Tibbe. “Ik ben er heel blij mee, maar ik heb er ook hard voor getraind, ook in mijn vrije tijd.” Het balletje ging rollen toen Nahrenjo Pelgrim, hoofd jeugdscouting van De Graafschap, hem per mail uitnodigde voor drie stagetrainingen. Dit naar aanleiding van de bevindingen van twee scouts van de Doetinchemse eerstedivisionist. “Die hebben mij een aantal thuiswedstrijden bekeken en Pelgrim gezegd dat ze mij een goede voetballer vinden.”

Inzicht en overzicht Tijdens de trainingen, met De Graafschap JO16-1, overtuigde Tibbe ook Armand Mannen, trainer van dat elftal. “Na elke training gaf hij aan dat ik goed bezig was. Dat ik er veel aan doe om aan de bal te komen. En hij zei dat mijn inzicht en overzicht goed zijn.” Ook Pelgrim bekeek de trainingen en hij zag Tibbe een wedstrijd spelen bij de Doetinchemse voetbalschool Pelota. “Hij wilde me ook een keer zien voetballen”, vertelt Tibbe, “want hij bepaalde samen met Mannen of ik door mocht.”

De Graafschap Bij De Graafschap komt Tibbe in de JO17-1, dat bestaat uit spelers die al langer met elkaar voetballen. Tibbe is niet bang dat hij geen aansluiting zal vinden. “Ik ben een open persoon”, zegt de middenvelder. Hij zal wat meer concurrentie ondervinden dan hij gewend is omdat de niveauverschillen bij De Graafschap minder groot zijn. “Ik wil alles spelen. Ik heb bij FC Winterswijk al met de JO19-1 meegedaan. Dat team speelde ook op een hoog niveau.”

Het leven van Tibbe verandert volgend seizoen drastisch. Hij gaat in Doetinchem voetballen en er ook naar school. “Ik wilde eerst Sport en Bewegen gaan doen of naar het CIOS. Maar De Graafschap vindt dat dan de fysieke belasting te groot wordt. Op dinsdag trainen we twee keer, als je dan overdag ook sport, herstel je niet. Misschien dat ik Sport en Recreatie ga doen, dan geef je meer les. Maar ik weet het nog niet.” De Graafschap is niet de enige club waar Tibbe proeftrainingen heeft afgewerkt. Toen hij twaalf was, liep hij driekwart jaar stage bij Go Ahead Eagles dat hem liet afvallen zonder opgave van reden. Twee jaar later viel hij scouts van Vitesse op toen hij het met een KNVB-districtsteam opnam tegen een ploeg van de Arnhemse vereniging. "Ik heb toen twee keer bij Vitesse getraind, maar toen ‘verstopte’ ik me en vonden ze mijn loop- en handelingssnelheid te laag."

Bekijk andere artikelen

arrow_upward