Koos Prins Groenten en Fruit specialist in voorgesneden groenten

De kraam van Koos Prins Groenten en Fruit is al tientallen jaren geliefd op de Winterswijkse weekmarkten. De toekomst van Koos Prins Groenten en Fruit ligt in de handen van Léon Prins, de derde generatie Prins op de markt. Léon vertelt over de huidige activiteiten en de geschiedenis van het familiebedrijf.

Tekst & foto: Sander Damen


De basis van Koos Prins Groenten en Fruit werd zo’n zestig jaar geleden gelegd toen Léon’s opa een groentenwinkel aan de Gasthuisstraat opende. "Op een gegeven moment kon opa markten van een andere groentenboer overnemen,” vertelt Leon. “Op het hoogtepunt hadden we winkels in Winterswijk, Hengelo(gld) en Zelhem en dertien markten. Dat was lastig te managen door logistieke uitdagingen en gebrek aan goed personeel. We hebben er toen bewust voor gekozen alleen nog op de markt te staan en de groothandel in Winterswijk uit te breiden. Vanuit hier beleveren wij restaurants, cafetaria’s, bakkerijen, slagerijen en supermarkten.”

Tien pallets groenten en fruit
“Toen ik twaalf was hielp ik mijn vader, die het bedrijf in 1995 overnam van mijn opa, al in de kraam,” vertelt de inmiddels veertigjarige Léon. “In die tijd aten mensen zes keer in de week aardappelen, groente en vlees en verkochten we wel tien pallets groenten op een marktdag. De tijden veranderden. Mensen gingen meer pasta en rijst en voorgesneden groenten eten. Daar sprongen wij op in. Voorgesneden groenten en rauwkost zijn nu onze specialiteit. Daarnaast hebben we ruim twee honderd soorten groenten en fruit.” Om alle groenten en fruit op tijd op de markt en bij de afnemers te krijgen, start de werkdag bij Koos Prins Groenten en Fruit al om vijf uur ‘s ochtends. “Dan wordt begonnen met het snijden en inpakken van de groenten en fruit die we zelf op de veiling in Venlo inkopen”, vertelt Léon. “Ook worden dan de bestellingen voor de groothandelklanten verzameld, ingepakt en uitgeleverd. Wij leveren in een straal van ongeveer drie kwartier rond Winterswijk, ook steeds meer aan Duitse klanten.”

Ervaring
Léon is voorbestemd het bedrijf van zijn vader over te nemen. “Na mijn studie Transport & Logistiek ben ik vrachtwagenchauffeur geweest,” vertelt Léon. “Dat wilde ik heel graag. Nu werk ik al weer vijftien jaar hier. Ik houd met zo’n beetje alles bezig. Inkopen, verkopen, logistiek, machineonderhoud, het wagenpark, verpakkingen... Ik geniet van het werken op de markt. Vooral van de gezelligheid, het sociale aspect. Na corona is het steeds drukker aan de kraam geworden. Mensen zijn bewuster geworden van gezonde voeding en komen die bij ons halen.” Een datum waarop hij zijn vader Koos zal opvolgen is er nog niet en dat vindt Leon prima. “We vullen elkaar nog mooi aan.”

www.koosprins.nl
U vindt Koos Prins op woensdag en zaterdag op de Winterswijkse weekmarkt.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward