Oud-Winterswijker Harun Balci fulltime acteur Regelmatig in theater of op tv te zien

Door de eindmusical op basisschool De Olm ontdekte oud-Winterswijker Harun Balci zijn liefde voor theater. Nu is hij acteur. Harun speelde voor bekende theatergezelschappen als Oostpool, Dox en het Noord Nederlands toneel en in tv- series als Flikken Maastricht en Sihame. Een gesprek over acteren en doorzetten.

Tekst: Sander Damen   Foto: Harun Balci


Harun ontdekte op basisschool De Olm dat hij acteren en zingen erg leuk vond. “Zonder dat ik het zelf besefte, floreerde ik,” herinnert Harun zich. “De meester zag dat en vroeg of toneelspelen niet wat voor mij was.” Dat was het en Harun begon toneellessen te volgen bij jongerenwerk in Eucalypta. Helaas voor hem stopten die lessen door vertrek van de regisseur. Om toch te kunnen blijven toneelspelen, ging hij wekelijks met de trein naar GRID in Doetinchem. “Ik wist niet dat het Winterswijks Muziektheater bestond,” vertelt Harun. “Daar ben ik in het laatste jaar van mijn middelbare school bij gegaan.”

Theateropleiding
Nadat hij OSG De Driemark verliet, volgde Harun een opleiding aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch. “In het laatste jaar liep ik stage bij theater- en talentontwikkelingsplek Dox in Utrecht.” Daarna werd Harun aangenomen op de theateropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Een knappe prestatie, want elk jaar melden zich zeshonderd mensen voor de opleiding aan, maar er worden er maar twaalf aangenomen. “Ik was ontzettend blij en trots dat ik aangenomen was, maar het werd niet wat ik gehoopt had,” vertelt Harun. “Ik was daar niet op mijn plek. Het gevoel was er niet. Even dacht ik dat mijn loopbaan daar stopte.” Harun besloot een tussenjaar te nemen, werd gevraagd weer bij Dox te komen spelen en besloot alsnog bij theateropleidingen te auditeren.”Ik werd aangenomen bij Artez in Arnhem” zegt Harun. “Ik dacht ‘wow, het is me weer gelukt!’”

Artez
Bij Artez kreeg hij allerlei lessen waaronder tekstanalyse en tekstbehandeling, speltechnieken, spreken, zang, cameraacteren en meer. Na vier jaar studeerde hij af. “Dat was midden in coronatijd”, zegt Harun. “Gelukkig kon ik wel afstuderen én hield ik er een netwerk aan over waardoor ik opdrachten kreeg.” Zijn carrière nam al snel een vlucht. Harun speelde voor diverse gezelschappen als Internationaal Theater Amsterdam, Oostpool, DOX, Toneelmakerij en Rose Stories en in televisieseries als Oogappels, Sihame en Sleepers en in De Terugreis (speelfilm). In het begin werkte hij nog in de horeca naast zijn acteerwerk, vertelt hij: “Dat heb ik toen opgezegd en sindsdien leef ik van acteerwerk. Laatst heb ik zelfs werk afgeslagen, omdat ik het te druk had. Ik ben trots op mezelf om wat ik tot nu toe bereikt heb.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward