Een spannende hobby... Ivy en Debby Wiggelman doen aan ghosthunting

Onlangs plaatsten Ivy en Debby Wiggelman een oproep op Facebook. Zij zochten mensen die met ze wilden ghosthunten in Winterswijk. Maar wat is ghosthunting? Een gesprek over orbs, entiteiten, echofox, rempods en wat er nog meer bij ghosthunten komt kijken.

Tekst: Sander Damen   Foto: Ivy Wiggelman


Ghosthunten. Het is geen alledaagse hobby. Toch zijn er in Nederland veel mensen die dit als hobby hebben, zegt Ivy: “Als ghosthunter ga je kijken of er ergens entiteiten, geesten of orbs, zijn en probeer je daar contact mee te leggen. Op Facebook zijn meerdere groepen over ghosthunting.”

“I will kill you”
Om het contact te kunnen leggen, nemen de ghosthunters allerlei apparatuur mee waar ze energiëen of aanwezigheden mee kunnen vaststellen. “We hebben een app waarmee we contact met geesten kunnen leggen”, vertelt Ivy. ,,maar bijvoorbeeld ook een meter waar je normaal elektriciteit mee meet. Of renpods die signaleren of er iemand langs loopt. En natuurlijk een geluidsrecorder. Het komt voor dat je dan iemand op de opname ‘demoon’ of ‘I will kill you’ hoort zeggen.”

Angstaanjagend, zou je zeggen, maar Ivy en Debby zijn niet bang. “We beginnen altijd met het branden van een kaars van de beschermengel Michaël,” zegt Ivy. “Die beschermt ons. Daarnaast moet je respect tonen. Als een entiteit aangeeft geen contact te willen, moet je dat niet doen. Wat je sowieso nooit moet doen, is een Ouijabord gebruiken. Dat is levensgevaarlijk!”

Geschiedenis
Ivy en Debby gaan altijd met een team ghosthunten. “Nu doen we dat regelmatig met mensen uit IJsselstein”, zegt Ivy, “maar we zouden het ook leuk vinden het met mensen uit Winterswijk of omgeving te doen.” Om die reden deed het stel een oproep op Facebook. “Helaas is daar niet op gereageerd”, zegt Ivy. Het ghosthunten gebeurt meestal op plekken met een geschiedenis. “Een van de leuke aspecten aan ghosthunten is je vantevoren verdiepen in de geschiedenis van een plek,” licht Ivy toe. “De laatste keer zijn we naar een boerderijruïne geweest. Daar was echt wel wat aan de hand. We kregen door dat er iemand in een put zat.”

Naar het licht brengen
Entiteiten kunnen overal opduiken, is de ervaring van het stel. “Hier in ons huis is van alles aan de hand,” vertelt Ivy, maar daar heeft het echtpaar Wiggelman niet zoveel moeite mee. Als het nodig is, brengen ze geesten ook bij anderen naar het licht, zodat mensen er geen last meer van hebben, maar... zegt Debby die al sinds haar geboorte paranormaal begaafd is: “Dat is niet altijd nodig. Laatst was er bij iemand ook constant een geest, maar die was daar om die persoon te beschermen. Daar moet je dan niks mee doen.”

Ook zin in ghosthunten? Kijk op Facebook en Youtube: dutch ghost hunters.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward