Historische Kring Kotten

Historische Kring Kotten

 

Wie van en naar Oeding rijdt en oog voor de omgeving heeft, heeft ze vast zien hangen: vlaggen die lijken op de Achterhoekse vlag, maar met paarstinten en andere elementen. Wat is dat voor een vlag? In onze zoektocht maakten we kennis met de historische kring Kotten, een actieve stichting.

Tekst: Sander Damen Foto: Franz te Loo

De Historische Kring onderzoekt en bestudeert de geschiedenis van en rondom Kotten en de landsgrens overschrijdende regio en deelt de kennis hierover,” vertelt voorzitter Henk te Kulve. “Waarschijnlijk gaat die geschiedenis terug tot de tiende, elfde eeuw toen mensen, vooral kleine boeren, gebruikmaakten van gemeenschappelijke gronden. Hierdoor ontstonden kleine gemeenschappen en die werden ingedeeld volgens het markensysteem. Aangenomen wordt dat markensysteem de basis is van buurtschappen.”

Werkgroepen
De Kring kent een vijftal werkgroepen: geologie, genealogie, archivering, emigratie en film en video. “Momenteel zijn we druk met digitalisering van het archief,” zegt secretaris Johan Toebes. “Dat is heel arbeidsintensief.” De Historische Kring geeft ook boeken over de geschiedenis van Kotten uit die bij de stichting en Boekhandel Kramer te koop zijn. Ook worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. “We kijken of we een expositie kunnen gaan organiseren over Meester Meinen,” zegt Johan. “We hebben al veel informatie en in de Museumfabriek is het herbarium van meester Meinen, maar we zijn nog op zoek naar meer verhalen en anekdotes.”


Activiteiten
Elke eerste zaterdagochtend van de maand geven vrijwilligers antwoord op vragen van mensen die meer willen weten over de geschiedenis van hun familie of Kotten. Elke derde vrijdag (tussen 13.30 en 15.00 uur) van de maand kunnen mensen archiefstukken brengen en bekijken. Af en toe organiseert de Kring andere activiteiten als wandelingen en fietstochten. Eind april start een cyclus van wekelijkse fietstochten op dinsdag (start om 10.00 uur bij gebouw Wilhelmina) onder begeleiding van een gids. De tocht is niet lang, in principe kan iedereen meedoen. Op de website www.historischekringkotten.nl is alles te lezen over de activiteiten en producten van de historische kring Kotten.

 

De Kottense vlag
Dan het antwoord op de vraag ‘wat zijn dat voor vlaggen in Kotten?’. “In coronatijd heeft gebouw Wilhelmina de vlaggen laten maken en verkocht,” zegt Henk. “Door de horecasluiting zochten ze naar andere inkomsten. Ze hebben toen ook een likeurtje uitgebracht. De vlag is geïnspireerd op de Achterhoekse vlag en ontworpen door Kottenaar Sven Heinen. In de vlag zijn de vier ‘hoeken’, gebieden genoemd naar vier grote boerderijen, Geelinkhoek, Geesinkhoek, Gronderhoek en Plantenhoek, herkenbaar met in het midden een gestileerde weergave van verenigingsgebouw Wilhelmina. De vlag wordt voornamelijk met het Volksfeest opgehangen, maar mag het hele jaar wapperen.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward