Veilig op de fiets!

een bericht van Veilig Verkeer Nederland
 

U heeft het vast wel eens meegemaakt: een loszittende stoeptegel, iets tussen de spaken of een spekglad fietspad. Ruim 1/3 van de verkeersdoden en ruim 2/3 van de ernstig verkeersgewonden in Nederland is een fietser*. Een fietser heeft geen bescherming bij een botsing of een val, geen airbag of kooiconstructie.

Tekst: Jacqueline van der Vinne Foto: VVN

Er zijn verschillende oorzaken die van invloed kunnen zijn op fietsongevallen.


 

Het wegontwerp en de kwaliteit van de weg
Hierbij denken we aan: obstakels op de weg, ontbreken van markeringen langs de weg, te smalle fietspaden/wegen en gladde wegen door regen, ijs, sneeuw of natte bladeren. Ook een specifieke fietsinfrastructuur heeft invloed op de veiligheid, bijvoorbeeld een rotonde die in twee richtingen gefietst kan worden. De kans op een ongeluk is daar groter.
 

• De fiets zelf
De fiets is een balansvoertuig. Vooral bij lagere snelheden en bij het op-/afstappen van de fiets is het lastiger om de balans te behouden. Ook komt het voor dat er iets tussen de spaken komt en het wiel blokkeert. Een val is dan haast niet meer te voorkomen. Kleine oneffenheden en hoogteverschillen in het wegdek of een windvlaag kunnen de balans verstoren en kunnen een val of slingeren veroorzaken. Ook een mankement aan de fiets kan een val tot gevolg hebben, bijvoorbeeld een gebroken ketting, kapotte versnelling of een snelbinder tussen de spaken.


• Gedrag in het verkeer
Hoe een verkeersdeelnemer zich gedraagt, is ook een risicofactor. Te hard rijden, rijden onder invloed van alcohol/ drugs en afleiding zijn vaak genoemde oorzaken. Bewust of onbewust onveilig gedrag heeft invloed op de fietser zelf
maar ook op medeweggebruikers. Als weggebruiker hebben we een grote verantwoordelijkheid! Zelf kunnen we veel doen om een ongeluk te voorkomen.

*Bron: Fietsers. SWOV-factsheet, januari 2023


Tips:
Hoe een weg er uit ziet kunnen we zelf niet veranderen. Wel kunnen we een melding maken op de BuitenBeter app van de gemeente Winterswijk. Ziet u een losliggende stoeptegel, kapotte straatverlichting of een gladde stoep door bladafval dan kunt u dit melden. U helpt hiermee een ongeluk te voorkomen.
Voordat u op de fiets stapt, is het goed om de fiets even te checken op loszittende onderdelen/snelbinders, goedwerkende remmen en verlichting. Als u moeite heeft om uw balans te houden kunt u het zadel lager zetten, zodat u goed en snel met de voeten bij de grond kunt komen.
Zorg voor oogcontact met uw medeweggebruikers en pas zo nodig uw snelheid aan! Een snelheidsbeperking geldt ook voor een fietser. Op het Vrijheidspark en op woonerven geldt een maximumsnelheid van 15 km/uur. De reden voor deze snelheidsbeperking is dat u op een woonerf fietst waar ook kinderen kunnen spelen.

Praktisch verkeersexamen
Op woensdag 3 en donderdag 4 april 2024 wordt weer het VVN praktisch verkeersexamen in Winterswijk afgenomen. Leerlingen uit groep 7 en/of 8 van de basisscholen in Winterswijk fietsen een rondje van 5 kilometer door
Winterswijk en worden getoetst op hun gedrag in het verkeer. Hand uitsteken bij het verlaten van een rotonde, niet fietsen in de winkelstraat en stoppen voor een zebra zijn enkele onderdelen die voorkomen in het examen. De leerlingen zijn best zenuwachtig en vinden het examen spannend. Helpt u deze dagen mee door een beetje meer op elkaar te letten?!

VVN afdeling Winterswijk

Bekijk andere artikelen

arrow_upward