Winterswijk bezorgd over grenzen aan stroomnet

Wethouder Gosse Visser van Economie bracht in november de boodschap aan de raad heel voorzichtig: “Een huis dat van het gas afgaat en een warmtepomp aansluit is een directe concurrent van een nieuwbouwhuis.” Netbeheerders Liander en TenneT waarschuwen gemeenten dat de grenzen van het elektriciteitsnet in 2025 bereikt zijn. De gemeenteraad is verontrust.

Tekst en foto: Eveline Zuurbier

Hoewel Liander belooft dat in 2029 extra ruimte op het netwerk is, geeft die belofte nog geen zekerheid over de stroomvoorziening. Door automatisering, robotisering en het toenemende gebruik van elektrische auto’s en fietsen, doen we een steeds groter beroep op het stroomnetwerk. De vraag is of de verzwaring in 2029 voldoende is, baart bestuurders op het gemeentehuis de nodige zorgen. De grenzen aan de stroomvoorziening gaan ook kleinverbruikers treffen. Op piekmomenten is het nu al moeilijk om energie van zonnepanelen op het net te krijgen. Sinds begin vorig jaar zijn er ook problemen met de stroomafname. Dat raakt iedereen.

Huis isoleren
Van Visser’s voorzichtigheid ging een duidelijk signaal uit. Burgers en bedrijven moeten de moed niet opgeven in verdere verduurzaming. Het staat vast dat we het gebruik van fossiele brandstof veel sneller moeten afbouwen en de CO2-uitstoot met zestig procent moeten verminderen om op deze aardbol te leven. Isoleren van onze huizen is cruciaal om ons verbruik omlaag te brengen en de aanschaf van een warmtepomp pas écht nuttig te maken. Om de piekbelasting op het netwerk te voorkomen, wanneer de bedrijven ’s ochtends opstarten, is een verandering in
energieverbruik essentieel. “Daaraan moeten wij allemaal keihard aan werken”, stellen de beleidsadviseurs in Winterswijk.

Andere omgang in energiegebruik
Bij Centrum Duurzaam Winterswijk zijn de mogelijkheden in beeld om de gevolgen van een overbelast netwerk voor inwoners te verzachten. Er zijn duidelijk maatregelen nodig om te voorkomen dat inwoners te maken krijgen met storingen in de wijk of het uitvallen van zonnepanelen. De gemeente zelf krijgt ook last van vertraging in bouwprocedures. Inwoners die een zwaardere aansluiting willen voor een laadpaal of
warmtepomp worden nu al geconfronteerd met wachttijden van enkele maanden. Winterswijk heeft geen warmtenet als alternatief. Stadsverwarming zou vele zware aansluitingen voor warmtepompen op het net besparen.

“Het is verstandig dat inwoners hun toekomstige energieverbruik verminderen. Met isolatie kom je het verst. Een investering in zonnepanelen is nog steeds verstandig, ondanks de twijfels over de saldering”, zeggen de beleidsadviseurs Arjan Klein Nibbelink en Chantal Wolters bij het centrum. Inwoners die minder te besteden en/of een gedateerde woning hebben, kunnen verschillende subsidies aanvragen. Gemeente en bedrijfsleven werken samen aan zogenaamde ‘energiehubs’, waarbij zij opwek en verbruik met elkaar afstemmen om energie effectief te gebruiken en overbelasting van het net te voorkomen. “Ondanks de onzekerheden die netcongestie geeft, kunnen we nog heel veel doen om de problemen voor te zijn.”

Bekijk andere artikelen

arrow_upward