G-voetbalteam FC Winterswijk staat midden in de vereniging

In een ultieme poging de bal binnen te houden, komt een speler van het G-team (gehandicaptenteam) van AZC hard in botsing met het hek rond veld vier van sportpark Jaspers, waar FC Winterswijk G1 haar thuiswedstrijden afwerkt. Meteen schiet speler Cornelis Corbet van de thuisclub te hulp. “Gaat het?”, vraagt hij. Maar de Zutphenaar is ongedeerd en geeft glimlachend aan dat het hem goed gaat.

Tekst: Bart Kraan    Foto: Franz te Loo

Het voorval is typerend voor de sfeer tijdens FC Winterswijk G1-AZC G1. Er wordt wel eens een overtreding gemaakt. Maar vaak is de ‘dader’ er snel bij om zich te verontschuldigen. De verstandhouding tussen beide teams is dan ook voortreffelijk. Die tussen de spelers van FC Winterswijk wordt, naarmate het duel vordert, echter minder. Dat heeft alles te maken met het wedstrijdverloop, want na een 0-2 ruststand wordt het 0-9 voor AZC. De belangrijkste oorzaak van de ruime nederlaag zoeken de begeleiders van FC Winterswijk in de teamsamenstelling na rust. “We begonnen in de sterkste opstelling, daarna kwamen er andere spelers in”, aldus trainer Iwan Kempers. “Iedereen moet voetballen”, zo geeft Jan Elferink, coördinator G-voetbal bij FC Winterswijk, aan. “De minderen moeten ook voetballen. Ja, de beteren accepteren dat.”
Omdat FC Winterswijk G1 zaterdag 26 november met 1-0 van SDOUC verloor, kwam het in de najaarscompetitie niet verder dan een derde plaats met zes punten, behaald in zes wedstrijden. Dat aantal duels kunnen de betrokkenen niet waarderen, want hun team was op zaterdag vaak vrij. “Aanvankelijk zaten ook VRC G1 uit Veenendaal en Rigtersbleek G4 bij ons in de competitie”, vertelt Jan. “Maar VRC werd in een andere competitie ingedeeld en Rigtersbleek trok zich na een wedstrijd terug. Daardoor bleven er vier teams over en speel je maar zes wedstrijden. We hopen in de voorjaarscompetitie in een wat grotere poule te worden ingedeeld.”

Volwaardig onderdeel                                                                            Het G-team is geen clubje in de club, maar een volwaardig onderdeel van FC Winterswijk. Dat blijkt niet alleen uit de belangstelling bij de thuiswedstrijden, maar ook uit de contacten van spelers en begeleiders met andere leden van FC Winterswijk in de kantine en de samenwerking met het bestuur. “Het overleg met het bestuur verliep aanvankelijk wat minder, maar de laatste jaren loopt dat steeds beter”, geeft Jan aan. “We worden serieus genomen.” Dat de spelers en begeleiders van het G-team midden in de vereniging staan, is ook hun eigen verdienste. Sommigen zetten zich namelijk ook buiten hun team om voor de club in. Zo fungeert trainer-coach Paul Toebes als verzorger van de JO13-1JM en assisteert Cornelis Corbet zondag terreinbeheerder Wim Wiggers met het zetten en rondbrengen van thee. En voor hun overlijden maakten de voormalige teamleiders Jury Bouwmeester en Hans Klanderman zich ook meer dan verdienstelijk voor FC Winterswijk. “Hans liep hier heel veel rond, deed ook van alles”, vertelt Paul. Jan: “De laatste jaren was het vanwege zijn gezondheid wat minder. Maar hij was een echt manusje van alles. Hij is ook terecht benoemd tot lid van verdienste.”


Tweede G-toernooi                                                                                  De G-afdeling van FC Winterswijk waardeert de inzet van Hans, die onder meer Wim Wiggers assisteerde en in de keuken van het clubgebouw hielp. Zo zeer dat het tweede G-toernooi, op zaterdag 3 juni 2023, de naam Hans Klanderman-Memorial meekrijgt. “We hebben het met de familie van Hans overlegd en die vond het prima”, aldus Jan.
Het tweede G-toernooi is een eendaags evenement. Dit in tegenstelling tot het eerste, de Wim Heinen-Memorial in 2018, die twee dagen duurde. “Een eendaags toernooi is makkelijker te organiseren en je zit niet met de opvang van de gasten”, verklaart Jan. “En het kostenplaatje is anders.” Het toernooi van zaterdag 3 juni kost de organisatie 4.000 euro, een bedrag waar het FC Winterswijk-bestuur garant voor staat. De organisatoren hopen echter op externe steun in de vorm van sponsoren. Zij kunnen zich melden bij Jan Elferink (telefoon: 0543-521671, e-mail: jwelferink(at)kpnmail.nl).

Bekijk andere artikelen

arrow_upward