Bijzondere Oud en Nieuw-traditie brengt broers de hele wereld over

Van Albuquerque tot Zanzibar

Velen hebben een eigen traditie om Oud en Nieuw door te brengen. Karbidschieten, stoomfluit afblazen, met de buurt karbonade eten en zo zijn er nog talloze andere tradities. De traditie van de van oorsprong Winterswijkse broers Martijn (46) en Joost (43) Bos is echter een wel heel bijzondere: Oud en Nieuw vieren op de letters van het alfabet.

Tekst: Wim Ruesink    Foto’s: Martijn & Joost Bos en Wim Ruesink

In 1999 vatten de broers het plan op om vanaf de millenniumwisseling elk jaar met Oud & Nieuw een andere plek op aarde te bezoeken. Te beginnen bij de A van Albuquerque en, als alles volgens plan verloopt, eindigend met Zanzibar op nieuwjaarsdag 2025.
Vanwege zijn werk reisde Joost de hele wereld over. Hij werkte als business analist voor een groot softwarebedrijf. Martijn is softwaretrainer en woont al jaren in Londen met zijn gezin, de stad waar ook Joost veertien jaar heeft gewoond. Inmiddels is Joost vanwege MS rolstoelafhankelijk en verblijft hij in de Vredense Hof. Joost vertelt dat Albuquerque meteen heel bijzonder was. “De hele familie was erbij. Albuquerque doet mij altijd meteen denken aan jongerencentrum Elbekurkie in Meddo, waar ik in mijn jeugd wel eens kwam.”

Schakel niet gebroken
Na Oranjestad 2013/2014 ging het minder goed met de gezondheid van Joost door de MS. “Mijn vader Fred ging de keer erop mee naar Palermo om mij te ondersteunen. Vanaf dat moment is hij er steeds bij als chauffeur. In 2015/2016 is Martijn alleen in Quarta Sant‘Elena geweest, omdat ik te ziek was om mee te gaan. Door corona ben ik in 2020/2021 samen met pa in Vragender geweest. De schakel is dus niet gebroken, omdat steeds één van ons beide de traditie in ere heeft gehouden.”
Soms is het ook wat schipperen met de keuze van de plaats. Joost vertelt dat ze in 2002 naar Casablanca zouden gaan, maar het werd Catalunya omdat Martijn daar toen verbleef. “Door corona en mijn ziekte moeten we goed kijken welke plaats de juiste keuze is. Aan het eind van dit jaar gaan we naar Xanten, waar pa meegaat als chauffeur en Martijn komt met zijn gezin. We hebben er zin in.”


Pistool tegen het hoofd
Terugkijkend hebben de jongens dus al heel wat van de wereld gezien. Van elk land en elke plaats heeft Joost een souvenir, papiergeld en munten. Ondertussen een mooie verzameling. Ook hebben de jongens in de loop van de jaren veel ervaringen opgedaan. “Nergens is er zoveel idioot vuurwerk als in Nederland”, zegt Joost.
Maar zijn wereldsteden als Montevideo en Kaapstad niet erg gevaarlijk? “Och, overal schuilt gevaar. In Montevideo is het inderdaad opletten, ik ben er al eens beroofd. In Jeruzalem verbleven we in een kibboets tijdens de uitbarsting van het conflict om de Gazastrook. Tijdens het ontbijt in de eetzaal van de kibboets zaten we naast mensen met een geweer om de schouder.” Maar gevaarlijk kan het volgens Joost ook hier in Winterswijk zijn. “Ik werkte als negentienjarige in de toenmalige supermarkt van Groenewoud aan het Handelscentrum. Tijdens een overval kreeg ik een pistool tegen mijn hoofd gedrukt. Het liep voor mij goed af, maar ook hier kan je dus iets overkomen.”


Joost en Martijn brachten Nieuwjaarsdag door in:

2000 Albuquerque   ( New Mexico, VS )
2001 Berlijn               (Duitsland)
2002 Catalunya         (Spanje)
2003 Den Haag         ( Nederland)
2004 Edinburgh  ( Schotland)
2005 Fortaleza    (Brazilië)
2006 Goa             (India)
2007 Havana       (Cuba)
2009 Istanbul      (Turkije)
2010 Jeruzalem  (Israël)
2011  Kaapstad    ( Zuid-Afrika)
2012 Los Angeles   (Amerika)
2012 Montevideo ( Uruguay)
2013 Neiva             ( Colombia)
2014 Oranjestad   (Aruba)
2015  Palermo      (Italië)
2016 Quartu Sant’Elena  ( Italië)
2017 Ratum       ( Nederland)
2018 Südlohn    ( Duitsland)
2019 Trier          ( Duitsland)
2020 Utrecht     ( Nederland)
2021 Vragender  ( Nederland)
2022 Winterswijk (Nederland)
2023 Xanten          ( Duitsland)
2024 (mogelijk) Yerseke  ( Nederland)
2025 (mogelijk) Zanzibar (Tanzania)

Bekijk andere artikelen

arrow_upward