Lichtjestocht met kersttaferelen Kerstverhaal vertellen

de gezamenlijke kerken van winterswijk organiseren een sfeervolle lichtjestocht als prachtig begin van het kerstweekend. op 23 december worden in het dorp verschillende taferelen uit het kerstverhaal door lichtjes aan elkaar verbonden.  


tekst: betty wassink  


al voor de coronajaren is het idee ontstaan voor een lichtjestocht voor kerstmis. het zou tot 2022 duren voor het er echt van kwam. vorig jaar hebben bijna vijfhonderd mensen deelgenomen aan een hartverwarmende lichtjestocht. zowel zij die regelmatig in de kerk komen en het kerstverhaal kennen als zij voor wie kerstmis niets met de geboorte van jezus te maken heeft, liepen de route en werden getrakteerd op tal van scenes uit het bijbelse kerstverhaal. 

kerstplein
ook dit jaar wordt het kerstverhaal verteld en verbeeld. het centrale punt, waar de plattegrond en verdere informatie over de lichtjestocht is af te halen, is het kerstplein bij de jacobuskerk. daar is koffie, thee en chocomel verkrijgbaar en binnen kunnen de kinderen knutselen voor kerst.   
de plattegrond leidt je als bezoeker langs de verschillende kersttaferelen met de paden, die zijn gemarkeerd met waxinelichtjes, als verbinding. 

een herder kijkt verder
in het park bij boogiewoogie houden de schaapherders de wacht, in de zaal van het leger des heils wordt de mini-kerstmusical ‘een herder kijkt verder’ opgevoerd. in de notaristuin is een licht-kunstwerk en het vrijheidspark wordt gevuld met de tonen van midwinterhoorns. 

sterren zoeken
in de jeugdkerkstraat bij de ontmoeting vertellen de drie wijzen uit het oosten hun verhaal en kunnen de kinderen de wijzen helpen de sterren te zoeken. een moment van verstilling is er in het doopsgezind kerkje, waar iedereen een kerstwens kan achter laten. 
het raadhuis is zaterdagavond 23 december de plek van en voor koning herodes. 
met al deze taferelen, waarbij de kerststal natuurlijk niet ontbreekt, beleeft de bezoeker het complete kerstverhaal. 

gratis prentenboekje
elk gezin krijgt gratis een prentenboekje met het kerstverhaal mee, om thuis tijdens de kerstdagen nog eens terug te kijken op wat ze hebben beleefd.  
de organisatie is in handen van de protestantse gemeente winterswijk, doopsgezinde gemeente winterswijk, rooms katholieke kerk h. jacobus, christengemeente de ontmoeting, pioniersplek klimop en christelijke kerkgemeente life winterswijk. 
samen met tientallen vrijwilligers zorgen ze voor een sfeervol kerstverhaal. 

anders dan vorig jaar is van tevoren aanmelden niet nodig. 
de tocht is zeker niet alleen voor gezinnen met kinderen bedoeld. ook ouderen en alleenstaanden waren vorig jaar bijzonder enthousiast over de hartverwarmende sfeer. de paden zijn toegankelijk voor wandelwagens, rolstoelen en scootmobiels. 

•    centrale plek: kerstplein bij de jacobuskerk in de misterstraat 
•    zaterdag 23 december: 15.30 uur kerstplein open; vanaf 16 uur tot 19.30 uur lichtjestocht en voorstellingen 
•    deelname is gratis, maar een vrije gift is welkom. 
•    aanmelden is niet nodig. 
 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward