Sociëteit Het Pakhuys

Ter ere van het tienjarig bestaan van Sociëteit Het Pakhuys, onthulde burgemeester Joris Bengevoord afgelopen 2 juni de muurplaquettes, waarmee de vijftien participanten van de sociëteit zijn vereeuwigd. “Wij zijn inmiddels al tien jaar een ontmoetingsplek voor onze leden, die elkaar hier onder het genot van een hapje en drankje treffen voor een goed en gezellig gesprek”, legt secretaris Tineke van der Linden enthousiast uit.
 

Tekst: Wim Aalderink
Foto’s: Wim Aalderink & Jan van der Linden

 

Ruim tien jaar geleden bedacht een tiental Winterswijkers die elkaar regelmatig culinair troffen, dat het toch wel erg plezierig zou zijn om een ‘eigen café’ te hebben. Zo kun je op vrijdag of zaterdag zonder met iemand af te hoeven spreken even de deur uit, terwijl je zeker weet dat je mensen treft die je kent en met wie je een hapje en een drankje kunt delen.

Als locatie viel het oog op het pand van de voormalige meubelzaak J.C. Freriks aan de Bossesteeg, een gemeentelijk monument dat grondig moest worden verbouwd. De ondernemende oprichters hebben daar gezamenlijk de schouders onder gezet. Het resultaat is een prachtig pand dat weliswaar wordt gehuurd, maar wel echt hun eigen huiskamer is geworden. De oprichters, aangevuld tot een totaal van vijftien participanten, waren zo enthousiast dat zij het op zich namen om ieder tien nieuwe leden aan te dragen. Daarmee kwam het aantal leden al snel op 165.​​​​​​​

Mooie dwarsdoorsnede
Zoals meestal het geval is met dit soort initiatieven, duurt het even voordat er een stabiel ledenbestand is. “En dat hebben we nu al jaren met de honderd leden die elkaar hier op de vrijdag (van 17.00 tot 23.00 uur) en zaterdag (van 17.00 tot 21.00 uur) treffen. Meestal zijn er in het weekend zo’n dertig leden. En dat zijn inmiddels allang niet meer allemaal ondernemers. Het ledenbestand is een mooie dwarsdoorsnede van de Winterswijkse gemeenschap”, vertelt Tineke van der Linden, lid van het eerste uur, met zichtbare trots.

Tineke 3.jpgNaast de mogelijkheid om gewoon binnen te lopen, worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals bijeenkomsten met een spreker, een feest met een aanstekelijk motto, bridgeavonden, een jaarlijks golftoernooi, bedrijfsbezoeken en natuurlijk culinaire avonden waar de leden zelf zorgen voor de gerechten. “Wild eten in het najaar, Indisch, Italiaans en dit jaar biefstuk bakken met kerst”, licht Tineke toe.

Sfeer proeven

Het ledenbestand is gemiddeld 45 plus, al zijn er ook 5 jongere leden die gebruikmaken van het gereduceerde ledentarief voor mensen onder de 32. “We zijn een besloten club, maar dat betekent niet dat we een elitaire club zijn. Iedereen is welkom. Er is dan ook niets op tegen om eerst een paar keer te komen sfeer proeven, om dan te besluiten of het lidmaatschap iets voor je is”, vertelt Tineke wervend. “Stuur een e-mail naar info(at)societeithetpakhuys.nl en maak een afspraak, dan word je opgevangen en geïntroduceerd door een bestuurslid.”

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward