IJsvereniging klaar voor eerste natuurijsmarathon

Bij de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV) zijn ze helemaal klaar voor de eerste marathon op natuurijs. Jaarlijks ‘vechten’ Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord om de primeur.
Vorig jaar kwam het Friese Bergum ertussendoor en kaapte de eer weg.
Nu hoopt Winterswijk in het illustere rijtje te komen. “Maar dat komt niet zomaar aanwaaien”, vertelt voorzitter Auke Spijkstra.


Tekst & foto’s: Wim Ruesink
Bij de oudste sportvereniging van Winterswijk (1887) hebben ze afgelopen zomer niet stilgezeten. Er is enorm veel werk verzet, met name rondom de baan. Auke Spijkstra vertelt dat de ruimte om de baan groter is gemaakt om alle toeschouwers bij een grote wedstrijd kwijt te kunnen. Hiervoor zijn 20.000 stenen gelegd. Ook is er - van het geld van Stichting ‘t Joosthuis - een opblaasbare baanbeveiliging aangeschaft.
Deze moest getest worden en er zijn verankeringspunten voor gemaakt. “Bij bijvoorbeeld een natuurijsmarathon kunnen de bochten nu worden beveiligd. Wij zijn daarmee de enige natuurijsbaan in ons land die zoiets heeft.”

Auke is ontzettend trots op al die vrijwilligers die afgelopen zomer, maar eigenlijk altijd aanwezig zijn om werkzaamheden te verrichten. “Onder hen ook techneuten die steeds maar weer bezig zijn om alles nog verder door te ontwikkelen. Denk daarbij aan de verdere finetuning van het sproeisysteem. Zo zijn extra sensoren in de baan geplaatst om de temperatuur te meten.”
WIJF foto 2.jpg
Daarnaast wordt dit najaar de ‘krabbelbaan’ voor de kinderen voorzien van een witte laag. Hierdoor zou je volgens deskundigen nog sneller het ijs op kunnen. “Maar er worden ook aangeboden schaatsen en skeelers opgehaald en klaargemaakt voor gebruik. Daarnaast is een schaatsslijpmachine aangeschaft, waarmee we straks schaatsers van dienst kunnen zijn.”

Geheim achter succes

Superlatieven als ‘wonderbaan’ of ‘supersonische ijsbaan’ en nog veel meer loftuitingen kwamen de afgelopen winters voorbij. Landelijke kranten en televisie brachten vrijwel onophoudelijk beelden van de schaatspret in Winterswijk. ‘Schaatsen over één nacht ijs kan in Winterswijk’ kopte een krant zelfs.

“Ja, door het isolerende schuimbeton onder de grond in samenhang met alle andere supermoderne technieken die we hier hebben, kunnen we inderdaad al na één nacht vorst schaatsen”, bevestigt Auke. “Zo’n veertig verenigingen uit het land hebben ons al bezocht om te kijken hoe we dat hier ‘fiksen’. We laten ze alles zien en ze zijn dan dolenthousiast. Je zou kunnen zeggen dat gezond boerenverstand, luisteren naar de natuur en juist handelen het geheim achter ons succes vormt. We kregen in 2020 zelfs de 100% Winterswijk-trofee voor het op de kaart zetten van Winterswijk.”

Duizend leden

Het ledenaantal van de ijsvereniging schommelt zo rond de duizend. De contributie (zie website) wordt bewust laag gehouden, omdat de club laagdrempelig wil zijn. “We hebben leden uit alle hoeken van het land. Ze springen de auto in om hier te kunnen schaatsen. Geweldig toch?”​​​​​​​

Naast schaatsen kun je bij de vereniging ook skeeleren. “Ik hoop echt dat het skeeleren meer onder de aandacht komt.
We hebben er een prachtige accommodatie voor die voor leden altijd toegankelijk is. Afgelopen winter hebben we hier dertien maal kunnen schaatsen, maar de mogelijkheden om te skeeleren zijn natuurlijk vele malen groter. We houden ook regelmatig een clinic. Toch merken we dat het even duurt voordat de skeelersport hier ook is gesetteld.”
 WIJV foto 3.jpg
Mega-evenement

Op dit moment ligt de prioriteit echter bij het schaatsen en dan vooral bij de marathon op natuurijs. “Ja, de eerste natuurijsmarathon van het jaar, daar gaan we voor.
De afgelopen jaren hebben we de baan en alles daaromheen steeds verder ontwikkeld en nu zijn we zover. Vergis je niet, zoiets is een mega-evenement om te organiseren, waarbij onder andere complete verkeersplannen zijn vastgelegd. Er komt nogal wat volk op af. Ook hier zijn vrijwilligers afgelopen zomer druk mee geweest.”

Onlangs is de wedstrijdcommissaris van de schaatsbond langs geweest. “Hij was erg enthousiast over de accommodatie en de faciliteiten, die we in samenwerking met voetbalclub Trias kunnen aanbieden. Want ook het complex van Trias hebben we dan nodig. Gelukkig is de samenwerking met hen fantastisch!”
​​​​​​​

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward