Harmonie en fanfare in Winterswijk

 De maatschappelijke functie van muziekverenigingen is in Winterswijk al meer dan honderd jaar overduidelijk. De zes harmonie- en fanfareorkesten die Winterswijk rijk is, geven allemaal ‘acte de présence’ tijdens het bloemencorso en het Volksfeest. Niet alleen in het dorp, maar zeker ook in de buurtschappen zorgen ze letterlijk en figuurlijk voor de vrolijke noot.

Tekst & foto’s: Betty Wassink

amen zijn de Winterswijkse harmonie- en fanfareorkesten goed voor zeshonderd jaar muziek. Met hun zeshonderd bestaansjaren en in totaal veel meer dan zeshonderd actieve muzikanten, zorgen de orkesten al jarenlang voor muzikale omlijsting van heel veel evenementen: de zo geroemde maatschappelijke functie.

Immers, wat zou de intocht van de avondvierdaagse zijn zonder de muziekkorpsen? Elk jaar wordt de start muzikaal begeleid en zijn er maar liefst drie orkesten die de intocht op vrijdag opluisteren. Maar ook bij Dodenherdenking op 4 mei, de intocht van Sinterklaas, het Koningsdagconcert en diverse andere gelegenheden, geven muzikanten van harmonie- en fanfareorkesten inhoud aan hun maatschappelijke functie. En met veel plezier uiteraard. Want dat wil je als muzikant: interactie met luisterend - en genietend - publiek.

Mooi schouwspel

Aansluitend op de vele Volksfeestweekenden vond zondag 17 september de slotmanifestatie plaats van het project Vrijheidsbomen. Daar werd de laatste van negen vrijheidsbomen onthuld bij het Raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein, als onderdeel van de viering ‘1572 - de geboorte van Nederland’. Met de deelname aan het ‘Samenwerkingsverband 1572 - gemeenten’ was Winterswijk één van de veertig gemeenten die met verschillende activiteiten onder andere het maatschappelijk gesprek wil bevorderen over de onderliggende waarden van toen en nu. Ook wel samengevat in de vier V’s: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid.

De onthulling van de laatste vrijheidsboom werd op indrukwekkende wijze muzikaal omlijst door de zes Winterswijkse harmonie- en fanfareorkesten. Zowel de wethouder, Daan de Leeuw - de maker van de negen kunstwerken - als de woordvoerder van de Werkgroep 1572, waren positief verrast over de publieke belangstelling. De manifestatie was vooraf namelijk niet groots aangekondigd. Desondanks verzamelden zich enkele honderden mensen op het plein, waar de korpsen vanuit verschillende richtingen S kwamen aanmarcheren. Het mooie schouwspel en de muziek hadden een grootsere aankondiging en nog meer publiek verdiend.

Aantrekkelijke muzieklessen

De zes korpsen zijn verenigd in de stichting ‘Samenwerkende Muziekverenigingen Winterswijk’, die zich onder andere inspant voor het belang van muziekonderwijs, het fundament onder de verenigingen. De laatste jaren laat het centrum voor cultuureducatie Boogie Woogie een forse groei zien. Winterswijk heeft een unieke positie met zoveel goede orkesten die op hoog niveau musiceren. Dat kan alleen worden bereikt als er voor de jeugd aantrekkelijke muzieklessen worden aangeboden. De samenwerkende muziekverenigingen maken zich daar doorlopend sterk voor, zowel als individuele vereniging als ook met elkaar. Immers, zonder aanwas van jongeren geen toekomst.

Jonge kereltjes
Op die zondag 17 september liepen de allerjongste muzikanten mee bij de oudste van de zes harmonie- en fanfareorkesten van Winterswijk. Een paar nog heel jonge kereltjes vielen op tussen de marcherende KWOV-muzikanten. Parmantig en trots liepen ze mee met hun speelgoedtrommel. Hopelijk toekomstige leden, die ervoor gaan zorgen dat zeshonderd jaar harmonie en fanfare tot in lengte van jaren kan doorgroeien in Winterswijk.

‘De amateurmuziek in Winterswijk bloeit dankzij heel veel creativiteit en inzet’

Beleving
Om de financiële eindjes aan elkaar te knopen, instrumenten en muziek te kunnen aanschaffen en de huur en een goede dirigent te kunnen betalen, zijn de leden van de verenigingen niet alleen als muzikant actief. Zo worden er talrijke inzamelings- en verkoopacties gehouden waar ze zich met plezier voor inzetten. Het organiseren van een aantrekkelijk concert is ook kostbaar en een volle zaal is niet meer vanzelfsprekend. Thematische optredens met aanvulling van artiesten, theater of film maken concerten tot een beleving. Het publiek moet meer dan vroeger worden verleid om naar de concertzaal te komen. Maar de vele concerten en optredens in Winterswijk laten zien dat het publiek zich op muzikaal gebied graag laat verrassen en dat de amateurmuziek bloeit dankzij heel veel creativiteit en inzet.

HaFa korpsen Wwijk 17-9-23 (17).jpg

Bekijk andere artikelen

arrow_upward