Initiatief valt in het water

Het begon zo mooi, met een verzoek van de kinderraad om iets te organiseren voor de kinderen in Winterswijk. De ‘grote’ gemeenteraad pikte het idee op en gaf er uitvoering aan. Zo werd het Vrijheidspark, bij het terras De Burgemeester, een week lang het domein van opblaasspeeltoestellen.

Het mooie idee werd een beetje een anticlimax, want écht storm lopen deed het niet. Zo werkte het weer niet mee, op een enkele (mid)dag na. De regen overheerste. Wat heet, zeg maar hoosbuien, soms met een klap onweer. De plastic toestellen lagen dagenlang plat, daar kon niemand iets aan doen.

Maar er was nog een ander aspect: de toegangsprijs. Veel (groot)ouders schrokken: voor de kinderen moest 9,50 euro worden neergelegd. Ze mochten er zelf gratis in. Maar van 10.00 tot 17.00 uur springen is zelfs voor de meest enthousiaste kinderen aan de lange kant.

Kinderen konden ook gratis naar binnen, zo liet de burgemeester op (toen nog) Twitter weten. De eerste honderd kinderen werden betaald door de gemeente. Een vader meldde dat hij om 11.55 uur kwam en daardoor gratis naar binnen mocht. Vanaf 12.00 uur moest er betaald worden, zo klonk het aan de kassa. Kinderen die tussen 10.00 en 12.00 uur kwamen, konden gratis naar binnen. Toen hij hoorde wat hij na 12.00 uur had moeten betalen, schudde hij verbaasd het hoofd.

Een raadslid, aanwezig met een kleinkind, verwonderde zich over de vrije toegang tussen 10.00 en 12.00 uur. Zo was het niet afgesproken. De eerste honderd kinderen zouden gratis entree hebben, dankzij de gemeente, die daarvoor betaalde. Een andere opa had bij de ondernemer geklaagd over de toegangsprijs. Die had, met een verwijzing naar het logo op opa’s poloshirt, gezegd: “Als je BMW kunt rijden, moet je niet zeuren.”

Het raadslid begon zich af te vragen hoe het nu zat met die gratis toegangskaartjes en vond de toegangsprijs exorbitant hoog. Er was een moeder bij de kassa gekomen met vier kinderen en die schrok zich wezenloos. Ze moest 38 euro neerleggen voor een attractie met een aantal ‘springkussens’.

De kinderraad vroeg om een gratis attractie en met een entree van een paar euro had iedereen kunnen leven. Ook kinderen van ouders met een bescheiden beurs hadden dan kunnen genieten van de attractie. Daar hadden de gemeente en de ondernemer betere afspraken over moeten maken. Nu bleef het relatief rustig tussen de hekken rondom het Vrijheidspark en viel het initiatief letterlijk en figuurlijk in het water. Laat het een les zijn voor de volgende keer.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward