Jan Vreman opnieuw trainer bij De Graafschap ‘We moeten keihard ons best doen!’

Jan Vreman is bezig aan zijn derde klus als hoofdtrainer van De Graafschap. De geboren Kottenaar is een clubicoon op De Vijverberg en voelt zich vereerd dat de Doetinchemse eerstedivisieclub wederom bij hem uitkwam. “Het is toch mooi dat je wordt gevraagd?”


Tekst & foto: Domien Esselink
 

Voor de derde maal is Jan Vreman hoofdtrainer van De Graafschap; de club waarmee hij vergroeid is. Hij kwam er als jong talent - gescout bij Sportclub Kotten-, speelde in het tweede elftal en werd de vaste linksback van de hoofdmacht, waarin hij ook als centrumverdediger werd opgesteld.

Vreman was als semiprof ook keurmeester van eieren, een parttime baan die hij later combineerde met het trainen bij De Graafschap. Na verloop van tijd tekende hij zelfs een contract voor het leven bij de Superboeren. De komende jaren probeert hij de club te laten doorgroeien naar de Eredivisie, een kunstje dat hij al eerder flikte met de club.

Maar dat wil niet zeggen dat promotie een vanzelfsprekendheid is. “Er zijn geen makkelijke wedstrijden dit seizoen. Het helpt wel als we snel resultaat boeken. Maar er zijn wel een aantal hoogvliegers. Neem ADO Den Haag, Groningen, Willem II, Cambuur en Emmen. Of een Helmond Sport, die een nieuwe investeerder heeft. Vorig seizoen kwam het er niet uit, maar nu misschien wel. Het is lastig in te schatten waar je staat.”

Versterking
Tijdens het interview staat het seizoen op punt van beginnen. De Graafschap is op dat moment bezig de gesprekken met Mimoun Mahi af te ronden. “We zoeken voorop nog versterking”, zegt Vreman, zonder op namen in te gaan. “De komst van een nummer tien staat voorop.”

Externe geldschieters maken de komst van Mahi mogelijk en de ervaren aanvaller moet samen met onder anderen Fortes en Büttner de jonge talenten bij de hand nemen. Vreman werkte tijdens de succesvolle nacompetitie waarin hij promoveerde ook met een jonge selectie. “Maar dat wil niet zeggen dat dat scenario zich zomaar herhaalt”, zegt Vreman. “Hopen en dromen mag, maar dat is niet realistisch. We moeten keihard ons best doen en kijken wat we kunnen halen. Je moet ergens naar uitkijken maar wel realistisch blijven.”

Proces
De Graafschap is een club met een fanatieke achterban en pendelt door de jaren heen tussen de Eredivisie en Eerste divisie. Het verwachtingspatroon in de ‘Keuken Kampioen Divisie’ is altijd groot. Minimaal wordt deelname aan de nacompetitie verwacht en promotie naar de Eredivisie blijft - op termijn - de doelstelling.

Vreman is sowieso geen trainer die lang stilstaat bij een bal op de paal of één die er juist net in gaat. “Je moet het elk jaar proberen, maar je kunt niet zeggen: nú moet het gebeuren. Het is een proces, je slaat een bepaalde weg in met de spelers. Als het niet lukt moet je langer geduld hebben, dan is er meer tijd voor nodig. Je probeert elke wedstrijd te winnen om in het proces te kunnen groeien en beter te worden. De spelers moeten vertrouwen voelen en dat krijgen ze door het te laten zien.”

Winterswijkers
De selectie waarmee Vreman werkt, bevat een aantal Winterswijkers. Zoals de vorig seizoen definitief doorgebroken Philip Brittijn. Al is dat volgens Vreman geen zekerheid voor een basisplaats. “Hij moet het óók laten zien, al is duidelijk dat we niet voor niets met hem hebben verlengd”, zegt Vreman, die weet dat ook NEC gecharmeerd is van de middenvelder. Brittijn heeft gesprekken gevoerd met Rogier Meijer, oud- Graafschapper en huidig NEC-trainer.

Maar in Nijmegen heeft hij concurrentie van bijvoorbeeld Lasse Schöne en dat betekent dat hij geen eerste keus zou zijn. Brittijn kiest voor het maken van vlieguren om zich zo beter te ontwikkelen en is bij De Graafschap gebleven. “Het zegt wel wat dat andere clubs naar hem hebben geïnformeerd.”

Een speler die tegen het eerste elftal aanhikt is Eli Raterink, de spits die werd opgeleid bij FC Trias. Net als zijn jongere broertje Otniël, die in de jeugd speelt bij De Graafschap. Eli Raterink geldt als eventuele stand-in voor Devin Haen uit Zieuwent, de beoogde eerste spits bij de Superboeren. “Eli is de vervanger van Devin en maakt kans op speelminuten. Maar er zijn meerdere kandidaten.”

En dan speelt in de jeugd nog Melle Meerdink, de zoon van oud- Graafschapper Martijn en broer van Mexx, die De Graafschap verruilde voor AZ en in Alkmaar op weg is de toekomstige spits te worden. “Er zit absoluut potentie in Melle; hij is vaardig en beschikt over een goed schot”, besluit Vreman.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward