Als de kaarten zijn geschud...

Toewijding en respect. Deze twee woorden vatten het gesprek met coördinator Joke Verwey en vrijwilligers Elly Aalders en Wilma Elsinghorst van Hospicegroep De Lelie misschien wel het beste samen. Een bijzondere en tegelijkertijd toch ook alledaagse locatie, waar de dagelijkse hectiek wordt buitengesloten. Hier is het een oase van rust, waar het draait om de essentie van het leven, wachtend op het onvermijdelijke.

 

Tekst & foto’s: Alain Schepers


Een hospice is een vreedzame plaats waar palliatieve zorg wordt verleend, gericht op het verlichten van het lijden van terminale patiënten. Hospice De Lelie in Winterswijk bestaat sinds 2002. Aan de Leliestraat wordt zorg geboden aan maximaal vier mensen die weten dat ze niet meer lang te leven hebben. Dat klinkt zwaar, maar volgens Joke Verwey - samen met Marlies Hengeveld coördinator - is dat minder zwaar dan het misschien op het eerste gezicht lijkt. “Onze gasten hebben de slechtnieuwsgesprekken al gehad. Als ze hier komen, weten ze: de kaarten zijn geschud.”

Het hospice biedt een plek voor mensen die om verschillende redenen niet thuis kunnen of willen sterven. Het biedt terminale zorg en tegelijk ook een zo huiselijk mogelijke sfeer, mede mogelijk gemaakt door toegewijde vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn vergelijkbaar met mantelzorgers; zij verlenen geen verpleegkundige zorg. “Die zorg komt van de professionele thuiszorg van Marga Klompé. Onze vrijwilligers zijn er voor de overige taken én een luisterend oor.”


Dankbaar werk
Waarom wordt iemand vrijwilliger bij een hospice? Elly Aalders hoeft daar niet lang over na te denken: “Het is dankbaar werk. Ik kom uit de zorg en vind het heel mooi dat ik dit voor deze mensen kan doen. Het is niet altijd treurig en somber. Het klinkt misschien een beetje raar, maar er wordt hier ook veel gelachen.”
Wilma Elsinghorst beaamt dat. “Wij doen hier alles om mensen een fijne tijd te bezorgen en proberen wensen mogelijk te maken. Soms zijn dat grotere wensen, waar we bijvoorbeeld de Stichting WensAmbulance bij inschakelen. Soms zijn het hele kleine dingen, zoals een broodje kroket.”

 

Warm hart
De vrijwilligers creëren een warme huiselijke sfeer. Dat gaat in harmonie met partner en familie van de gasten. “Een van de taken die we als vrijwilliger hebben, is koken. Bij het koken houden we rekening met de gasten. Als de één vis wil en de ander een hamburger, dan regelen we dat”, aldus Wilma, die niet alleen werkzaam is aan de Leliestraat, maar ook waakt bij mensen thuis. Het thuiswaken is er speciaal voor mensen die graag thuis willen sterven. De vrijwilligers vervangen en/of ondersteunen de mantelzorgers.

Over belangstelling voor de taak van vrijwilliger heeft Hospicegroep De Lelie niet te klagen. Wel is er een natuurlijk verloop. “Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers”, zegt Joke. “Iedereen is welkom, maar je moet natuurlijk wel een warm hart hebben, een ‘mensenmens’ zijn”, vult Elly aan. “Ook moet je lichamelijk gezond zijn, want er wordt fysiek wel iets van je gevraagd. Daarnaast is het fijn als je kunt koken en je moet beschikbaar zijn. Elke vrijwilliger draait tenminste twee keer per week een dienst van vier uur, waarvan eens per drie weken een dienst in het weekend.” Een geschikte kandidaat krijgt vervolgens zeven weken lang een avond training, die regionaal wordt gegeven.

Het korps van tachtig vrijwlligers bestaat voornamelijk uit vrouwen. Er zijn ook mannelijke vrijwilligers actief, maar extra mannen zijn zeer welkom. Wilma: “We worden uitstekend begeleid. Er zijn attenties en activiteiten. Daarnaast worden er jaarlijks tweedaagse trainingen van de Vrijwilligers Palliatieve
Terminale Zorg Nederland aangeboden. Hier ontmoet je vrijwilligers van andere hospcices en thuiswaakorganisaties.


Onbetaalbare bedankjes
En dan zijn er dagen dat er afscheid moet worden genomen van gasten die zijn overleden. “Daarvoor hebben we onze eigen rituelen”, vertelt Wilma. “Zo branden we bij een overlijden altijd kaarsen in de hal en rond het bed. Bij voorkeur dragen we iemand ’s nachts niet uit. We hebben een zogenaamde troostdeken, die we over de kist leggen en dan lezen we een gedicht voor ter afscheid van het hospice.”

Het werk van de vrijwilligers wordt zeer gewaardeerd door de gasten en hun familie. Elly pakt het grote boek vol brieven en kaarten van nabestaanden erbij. Met z’n drieën bladeren ze door het boek, lezen soms wat fragmenten voor en dan komen die speciale herinneringen weer boven. Al die oprechte bedankjes zijn onbetaalbaar. Die lieve en warme woorden van gasten en nabestaanden maken dat deze toegewijde vrijwilligers zich elke dag weer, 365 dagen per jaar, met liefde inzetten.

Meer weten over Hospicegroep De Lelie? Elke eerste zaterdag van de maand is er een open inloopochtend. Ook kunt u mailen naar info(at)hospicegroepdelelie.nl of telefonisch contact opnemen via 0543-521111.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward