Leven en sporten met MS

Jolanda Lammers (56) uit Winterswijk kreeg in 2005 de diagnose MS en dat kwam, net als bij anderen die een chronische ziekte krijgen, hard aan. Aanvankelijk was ze bezorgd of ze haar grootste passie, hardlopen, nog kon voortzetten. In haar eerste boek ‘Doorlopen, hardlopen met MS’ uit 2012 schreef ze hierover. Vanwege de vele positieve reacties besloot Jolanda met een tweede boek te komen: ‘Doorgaan, leven en sporten met MS’.


Tekst: Wim Ruesink | Foto’s: Romée Schutte


Het eerste boek van Jolanda Lammers was een compilatie van haar blogs die ze vanaf 2007 met enige regelmaat publiceerde op jolandaruesink.nl. En niet zonder succes. Ook nu, ruim tien jaar na de verschijning van dat boek, blijken haar huidige blogs goed gelezen te worden. Vanwege de vele positieve reacties besloot Jolanda met een tweede boek te komen: ‘Doorgaan, leven en sporten met MS’.


Het hardlopen lukt nu niet meer, maar bewegen en sporten blijft nog steeds een belangrijke drijfveer voor haar. In haar nieuwste boek beschrijft Jolanda haar ervaringen met MS op een verhelderende en pakkende manier. Zo vertelt ze in verschillende hoofdstukken onder andere over voeding, bewegen, medicatie, acceptatie, gezin, werken, vakantie en de contacten met de (para)medici. “In het boek schrijf ik hoe ik de ziekte aanpak en niet om anderen te zeggen hoe ze dat zouden moeten doen”, vertelt Jolanda. “Iedere chronische ziekte is anders, ook MS kent vele varianten en verloopt bij iedereen anders. Er zijn ook meerdere manieren hoe je kunt omgaan met de ziekte. Ik vertel hoe ik dat doe. En als ik anderen met een chronische ziekte op een of andere manier met mijn verhaal kan helpen, is dat natuurlijk waardevol.”


‘Je ziet mensen kijken’
Jolanda, getrouwd en drie uitwonende kinderen, is in 2018 vanwege haar ziekte noodgedwongen gestopt met werken in de kinderopvang. Ze weet dat ze steeds iets achteruitgaat, maar blijft zoveel mogelijk actief en doen wat ze kan. “Ik blijf doorgaan met sporten, vakanties en nog veel meer. Ja, ik loop wat onstabiel en niet meer zoals ik zou willen. Daarom gebruik ik nu veelal een loopfiets als er grotere afstanden afgelegd moeten worden. Je ziet dan wel dat mensen naar je kijken, maar dat moet dan maar. Fietsen lukt gelukkig wel.”


Ze heeft veel steun aan familie, vrienden en zeker ook aan de mensen van atletiekvereniging Archeus. “Op donderdag komen we daar bij elkaar met een groep mensen bij wie sporten niet vanzelfsprekend is. We kunnen dan gebruikmaken van onder andere loopfietsen, Alinkers - een loopfiets met drie wielen - en steps. Onder deskundige leiding bewegen we en vinden we steun bij elkaar; we hebben er zeker ook gewoon lol.”


‘Doorgaan, leven en sporten met MS’ is te bestellen bij www.boekscout.nl, www.bol.com en boekhandel Kramer.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward