Arjan koestert rijdend familiebezit

Arjan Ligtenbarg was 13 jaar toen zijn vader in 1973 een beige Dyane uit 1971 kocht. Vader ruilde zijn Volkswagen Kever met iemand voor een Dyane. Na vijftig jaar is de Dyane nog steeds in familiehanden; Arjan rijdt met veel plezier in de auto vol familiehistorie. “Al die dagtochtjes die we er als familie mee maakten, het is een ware herbeleving  voor mij.”

Tekst & foto’s: Wim Ruesink

Arjan Ligtenbarg is best trots dat de auto na een halve eeuw nog steeds familiebezit is. Een auto vol nostalgie en geheel in originele staat. Tijdens een ritje merkt ook de redacteur van dit artikel hoe comfortabel de Dyane nog rijdt. Comfortabel in de zin van onder andere wegligging en wendbaarheid, niet in de zin van technische snufjes als stoelverwarming. Het ronkende geluid en het jaren ‘70-interieur zijn één en al nostalgie. “Maar het is wel een oersterke auto die de tand des tijds heeft doorstaan.”

Mooie techniek

Arjan geeft aan dat ze de laatste jaren drie op zichzelf goede auto’s hebben laten slopen, omdat een reparatie niet mogelijk was. “Ik had de Dyane er altijd wel bij, maar die stond veelal in de garage. De techniek van de Dyane sprak mij aan; de auto heeft een mooie voorwielaandrijving en geen extra onderdelen. Daarnaast heeft de auto vier versnellingen en een cilinderinhoud van 435 cc. De Dyane is ook niet zwaar, ik trek hem zo aan de trekhaak de garage uit. Alles wat er niet in zit kan ook niet stuk gaan, zo was de gedachte bij de bouwers van de Franse autofabrikant Citroën, waar de Dyane een model van is. Is er eens wat stuk, dan zijn de onderdelen altijd eenvoudig te krijgen. En alles is wel te maken. Probeer bij een moderne auto maar eens een voorlampje te verwisselen, dat lukt je nauwelijks. Bij de Dyane is dat een fluitje van een cent.”

Duimpjes

Inmiddels heeft de auto 190.000 km op de teller staan. Eenmaal is er een motorrevisie geweest. Er zit geen airco in, maar wel een mooi schuifdak. De auto rijdt maximaal 90 km per uur. “Op de grote wegen rij ik daarom rechts. Daarnaast is de auto vrij van wegenbelasting en APK, maar ik laat hem natuurlijk wel regelmatig nakijken. Onderweg krijg ik veel duimpjes en jaloerse blikken. Stiekem wil iedereen zo’n auto toch?”

Kijk voor meer informatie over de Dyane-auto op de site van de Dyane Vereniging Nederland: www.dyane.nl.

Dyane Vereniging Nederland

Om de Dyane in het straatbeeld te houden, is er een Dyane Vereniging Nederland. De vereniging telt zo’n driehonderd leden, waarvan Arjan er één is. Hij verzorgt de opmaak van hun blad en zorgt tegelijkertijd voor een mooie Winterswijk-promotie door er regelmatig een foto uit Winterswijk in te zetten. Hoeveel Dyanes er nog in ons land rijden, weet Arjan niet. “De meeste zijn door de jaren heen natuurlijk al verdwenen, maar enkele honderden zijn het er zeker nog wel. In Winterswijk ben ik, voor zover ik het weet, in ieder geval de enige!”

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward