Geologische fietsroute

Afstaproute met routeboekje

De Stichting Historische Kring Kotten heeft een geologische fietsroute door Kotten, Ratum en Vosseveld ontwikkeld. Willem Peletier en Johan Toebes stelden de route samen en maakten er een echte afstaproute van, inclusief een routeboekje met veel geologische informatie.

Tekst & foto: Betty Wassink

Op 16 april heeft de Stichting Historische Kring Kotten (SHKK) een geologische fietsroute gelanceerd tijdens een goed georganiseerde fietsdag. Het bijbehorende routeboekje is meer dan alleen een routebeschrijving. Willem Peletier heeft de tocht voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie over geologisch interessante plekken langs de negentien kilometer tellende route.

“In Kotten en Ratum zijn heel veel geologische aspecten zichtbaar. In de Kottense bodem zijn overal bijzonderheden”, zo vertelt Johan Toebes, secretaris van de SHKK. “Dat dat juist hier veel aan de oppervlakte komt, heeft te maken met de oude ontginning van het landschap. De grond langs de beken die af en toe buiten de oevers traden, werd weiland. En de hoger gelegen delen werden voor akkerbouw gebruikt, dat zijn de bekende essen.” Met de informatie erbij ga je volgens Johan als fietser anders naar de omgeving kijken. “Dan zie je het hoogteverschil doordat je van een boerderij op de achtergrond alleen het dak ziet, of alleen de kruinen van de bomen.”

Boeiende plekken

De geologische fietsroute is een vervolg op de drie geologische wandelroutes in Kotten, die vorig jaar zijn verschenen. Het idee voor de fietsroute kwam van Willem. “Maar dit is wel een heel ander traject geworden, doordat de verbinding van de ene naar de andere plek natuurlijk anders is dan bij de wandelversie van de geologische route”, zo geeft de vroegere aardrijkskundeleraar aan. Hij zet zich al tientallen jaren in om de geologie onder de aandacht te brengen en deelde ook graag zijn geologische kennis voor de beschrijving van interessante plekken langs deze route.

Een van de geologisch boeiende plekken is de Kottensebeek, die diep in de onderliggende gesteentelagen is ingesneden. Een deel is ooit concessiegebied geweest van de eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI). Ook de Willinkbeek is een zichtbaar diep ingesneden beek. “Dat die beken zo diep zijn ingesneden, komt door het hoogteverschil over een korte afstand”, zo doceert Willem. “Bij de Grensweg in het Woold is het 50,2 meter boven NAP, dezelfde hoogte als de krans van de toren van de Jacobskerk. In Corle zit je op 25 meter boven NAP. Dat verval zorgt voor grote snelheid in de waterafvoer.”

Mooie fotomomenten

In het routeboekje staan wetenswaardigheden over de Staringputjes en uiteraard over de steengroeves, evenals over de plek aan de Fukkinkweg in Kotten waar in 1908-1909 de eerste diepboring in Winterswijk plaatsvond.

“Negentien kilometer is niet zo lang, maar in combinatie met de afstapplekken genoeg voor een paar interessante fietsuren met mooie fotomomenten. En bovendien kom je langs een gezellige horecaplek bij de Italiaanse Meren.

Het routeboekje ‘Geologische fietsroute’ is voor 3 euro verkrijgbaar bij onder andere het VVV Inspiratiepunt, of te bestellen via www.historischekringkotten.nl.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward