Een fiets in de klas

‘Dat is gek!’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Winterswijk is op vele fronten actief. Bewustwording van de gevaren in het verkeer is er daar één van. De vrijwilligers van VVN geven regelmatig informatie aan verkeersdeelnemers, van jong tot oud. Zo was VVN onlangs op bezoek bij de Wilhelminaschool, waar de allerkleinsten les kregen over een veilige fiets.

Tekst & foto: VVN, afdeling Winterswijk

Een fiets in de klas? Dat is gek!” Het waren de eerste reacties van de kinderen uit groep 1 en 2 van de Wilhelminaschool, waar VVN Winterswijk in januari te gast was tijdens de Themaweek Verkeer. De hele klas hing vol met kleurplaten, werkjes en attributen die op straat te zien zijn. VVN gaf een presentatie over een veilige fiets: wat zit er op een fiets en waarom? 

Goed te zien

Jacqueline van der Vinne, secretaris van VVN Winterswijk, kijkt er met genoegen op terug. “We hebben met de kinderen naar de fiets gekeken om te zien wat er allemaal op zit. Een reflector is een heel moeilijk woord, maar iedereen begreep wat het is en waarvoor het dient. De kinderen wisten ook al veel te vertellen. Ze snapten heel goed dat als het donker is een licht op de fiets wel fijn is. Voor jezelf, maar zeker ook voor de automobilist. ‘Dan ben je goed te zien in het donker!’”

Van alle kinderen in de klas waren er twee die met een fietshelm op naar school fietsen. Op de vraag waarom, antwoordden ze: “Dan doet het minder pijn als je valt!” Daar waren alle kinderen het wel over eens.

Fietshelm 

De fietshelm wordt nog niet veel gebruikt in Nederland. Terwijl een helm met de toename van de snelheid en intensiteit van het verkeer wel een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid op de fiets. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vermindert het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60%. Bovendien hebben fietsers met een helm 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. Wanneer iedereen een fietshelm draagt, zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstig gewonden minder per jaar.

E-bike

De e-bike is razend populair. Dat is niet zo vreemd; een e-bike brengt je immers sneller van A naar B, je kunt met dezelfde trapkracht meer kilometers afleggen en meer zien van de omgeving. Maar een e-bike werkt wel net even anders dan een gewone fiets. Veel voorkomende ongevallen ontstaan door het over het hoofd zien van een paaltje of door balansproblemen bij het op- en afstappen. Een helm kan de fietser in zulke gevallen beschermen tegen hoofd- en hersenletsel.

Wilt u meer informatie over VVN Winterswijk? Neem dan contact op met secretaris Jacqueline van der Vinne 

(06-12453370). Ook kunt u terecht op Facebook (@VVN afdeling Winterswijk).

 

Informatieavond gebruik fietshelm

Op 27 maart verzorgt VVN Winterswijk een informatieve bijeenkomst over het gebruik van een fietshelm. Manuela Voorend, neuroloog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, geeft uitleg over hoofd- en hersenletsel. De informatieavond vindt plaats in het nieuwe ontmoetingscentrum voor senioren aan de Ratumsestraat 20-22, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Bekijk andere artikelen

arrow_upward