Grensoverschrijdende Seniorendag

Muzikale ‘zwerftocht’ in de Jacobskerk

Winterswijkse senioren en hun generatiegenoten uit het Duitse Vreden ontmoeten elkaar tweejaarlijks tijdens de Nationale Ouderendag op de eerste vrijdag in oktober. Deze inmiddels traditionele ontmoetingsdag vindt beurtelings plaats in Vreden of Winterswijk. De Winterswijkse ouderenbonden ontvangen de Vredenaren op vrijdag 7 oktober in de Jacobskerk met een afwisselend programma: ‘Verbinding via een muzikale zwerftocht’

Tekst: Betty Wassink                 foto: Jan de Ruiter  


Het organisatiecomité onder voorzitterschap van Wim Sikking bestaat uit vertegenwoordigers van de ouderenbonden PCOB, KBO, STOA en WentersPlus, die het programma hebben samengesteld.
Hans Willemsen en Anton Reuvekamp, die al 16 jaar betrokken is bij de uitwisseling, laten er geen twijfel over bestaan: taal is de brug die mensen verbindt. “In de voorbereiding samen met de delegatie uit Vreden hebben we als vanouds gemerkt, dat onze gemeenschappelijke streektaal, het dialect, de verbinding vergemakkelijkt.”
Tijdens de uitwisselingsdag op 7 oktober zal het dialect ook veel gehoord worden. Bedoeling is, dat de Vredense en Winterswijkse bezoekers nader tot elkaar komen door uitwisseling van ervaringen als oudere. Daarbij helpt het als je dezelfde taal spreekt, hoewel ook Duits en Nederlands voor de meesten niet veel problemen zal opleveren.

Dorpswandeling
Taal mag dan een verbinding teweeg brengen, de taal van de muziek is universeel. Vandaar het thema ‘Verbinding via een muzikale zwerftocht’, verwijzend naar het middagprogramma, dat bol staat van muziek en zang. Voorafgaand is er in de ochtend een programma voor vijftig genodigden uit Vreden, die worden ontvangen door vijftig Winterswijkse senioren. Na ontvangst in de Jacobskerk is er een dorpswandeling met een Gilde-gids, die zowel in het Duits als het Nederlands vertelt over historische pareltjes in het dorp. Aansluitend wordt er gezamenlijk geluncht in de Jacobskerk met de genodigden.

Maria van Wenterswick
’s Middags wordt het programma – in bijzijn van burgemeester Joris Bengevoord, bürgermeister Tom Tenostendarp van Vreden en Winterswijkse wethouder Wim Wassink – vervolgt met muziek, zang en gesproken woord. Het Boogie Woogie Vrijetijdsorkest treedt op, evenals Rock- en Popkoor RockPops en Duo Vrijaf, dat nummers zingt in het Duits, Nederlands en dialect. Henk van der Meer van Duo Vrijaf heeft een nummer over Vreden gecomponeerd en zingt ook het bij Vredenaren bekende ‘Vredenlied’. Hans Willemsen zal met een verhaal, dat hij vertelt in een mix van Duits, Nederlands en dialect, de gezamenlijke link met de Jacobskerk benadrukken. “Het gaat over het beeld dat in Ramsdorf ‘Maria van Wenterswick’ wordt genoemd; een historische verbinding met de kerk waar we op dat moment zijn.”

Toegangskaarten                                                                                                                                                                                                                                                              Voor het middagprogramma zijn nog kaarten verkrijgbaar via Jolanda Beijers, Stg. Ouderen Actief (STOA), tel.nr. 0543-517887 of 06-30833175. Kosten: 10 euro per persoon.
Aanvang middagprogramma: 14.30 uur. De kerk (op de Markt) is open vanaf 14.00 uur

Bekijk andere artikelen

arrow_upward