Excursies en jubileumgids

VALA viert 10-jarig bestaan


De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid van dit tweede lustrum is er een doelsoortengids verschenen en organiseert de vereniging dit jaar allerlei gratis activiteiten voor boeren, burgers en buitenlui. Onder andere twee boeiende excursies rondom Winterswijk in juni.

Door Betty Wassink Bron: VALA Foto’s: Jan Stronks

De Achterhoek kent veel planten en diersoorten die kenmerkend zijn voor deze regio. Sommige soorten komen buiten de Achterhoek zelfs maar beperkt voor in Nederland. Daarom heeft VALA een doelsoortengids uitgebracht. “Geen boekje met wat moet, maar een uitnodigende gids met wat kan!” zo staat in het inleidende voorwoord. De gids is een kennismaking met tien bijzondere soorten uit de Achterhoek. Hoe zien ze er uit, waar kun je ze spotten en wat kunnen mensen zelf doen om het ze naar de zin te maken in de eigen omgeving?

Jubileum
Aanleiding voor het ontwikkelen van de gids is het 10-jarig bestaan van VALA, die met deze gids vooral ook haar leden wil bedanken die met hun beheer bijdragen aan een mooi leefgebied voor de boerenlandsoorten. VALA-leden doen mee met de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Ze beheren poelen en houtsingels voor boomkikkers, kruidenrijke akkerranden en hagen voor de patrijs of boomgaarden en graslanden voor de steenuil. Belangstellenden kunnen de uitgave gratis downloaden op de website. De leden ontvangen een gedrukt exemplaar.

Op excursie met Jan Stronks
In juni zijn er rondom Winterswijk twee excursies. Beide onder leiding van ecoloog Jan Stronks die uitleg geeft over optimale leefomgeving van specifieke soorten, het beheer daarvan en uiteraard het daadwerkelijk (leren) herkennen van kenmerkende vogels en vlinders. Deelname aan de excursies is gratis.

Vogelexcursie 1 juni
Tijdens een wandeltocht van circa 2,5 uur met Jan Stronks op zoek naar kenmerkende broedvogels van agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De start is om 7.00 uur ’s ochtends. Vlinderexcursie 25 juni Op zaterdagmiddag 25 juni leidt Jan Stronks een vlinderexcursie, waarbij dagvlinders in het Achterhoekse landschap centraal staan. Tijdens een 2,5 uur durende wandeling op zoek naar kenmerkende dagvlinders. De start is om 13.00 uur.

Online aanmelden
Wie wil deelnemen aan een of beide excursies, of aan een van de andere activiteiten die VALA dit jaar organiseert, kan zich aanmelden via de pagina Activiteiten op www.de-vala.nl. Deelname is gratis.
www.de-vala.nlVALA is een samenwerkingsverband tussen de zes agrarische natuurverenigingen in de Achterhoek, waaronder Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) met als werkgebied Winterswijk, Aalten en aangrenzende delen van Berkelland en Oost-Gelre.

VALA is begin 2012 opgericht vanuit de wens beheer en onderhoud van natuur en landschap in de Achterhoek op een professionele en effectieve manier uit te voeren. VALA wil het karakteristieke landschap van de Achterhoek voor de toekomst behouden, mét de flora en fauna die daarbij hoort. Als agrarisch collectief voert de vereniging samen met circa 900 leden, de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) uit in de Achterhoek.

WCL Winterswijk is in het VALA-bestuur vertegenwoordigd door projectleider en secretaris Arie Schoemaker.

 

Bekijk andere artikelen

arrow_upward